World Economic Forum: Reskillen voordat de bom valt!

Iedereen in Nederland staat op de barricaden voor skills. De rest van de wereld ook, trouwens. Volgens het World Economic Forum moet de helft van alle mensen voor 2025 gereskilled zijn. De rest moet voor die tijd 40% van hun skills refurbishen. Zo blijkt uit dit dystopische filmpje.

WEF noemt drie oorzaken van deze grote noodzaak. Ten eerste COVID. COVID heeft alle sectoren van alle economieën uiteen gescheurd (disrupted). Ten tweede automatisering. Mensen verliezen door recessie plus robotisering hun baan. En dit gaat niet stoppen. Ten derde: bedrijven. Mensen hebben binnenkort niet meer de skills die bedrijven nodig hebben en dat is heel erg. Klopt het wat WEF zegt? Spoiler alert: nee.

De Verenigde Naties zien geen kapotte wereldeconomie. Wel zien ze toenemende ongelijkheid tussen landen. Maar dat noemt WEF niet.

https://www.oecd.org/economic-outlook/

Automatisering zorgt niet voor werkloosheid. Althans niet volgens Econsult Solutions, een club die er regelmatig over publiceert.

Economic history shows that automation not only substitutes for human labor, it complements it 

Ook niet volgens de Verenigde Naties. Al vrezen ze wel voor meer ongelijkheid tussen werknemers.

https://www.un.org/en/desa/will-robots-and-ai-cause-mass-unemployment-not-necessarily-they-do-bring-other

Als derde punt noemt WEF bedrijven. Nog een paar nachtjes slapen en bedrijven kunnen niemand meer vinden met de juiste skills. Maar op dit moment worstelen veel bedrijven met het vinden van ‘gewone’ mensen, met of zonder hippe skills. Hun pech: mensen hebben geen zin om te werken in slechte omstandigheden.

https://www.ft.com/content/52ecab21-c90d-4ee7-be7f-612da5355c77

WEF ziet grote risico’s. Als bedrijven mensen meer moeten betalen dan kunnen ze minder goed concurreren. Als mensen niet de juiste skills hebben dan zijn ze niet productief. Maar concurrentievoordeel behalen ten koste van arbeidsvoorwaarden, ten koste van een fatsoenlijk bestaan van medewerkers, vinden wij in Nederland onethisch. Waarom pleit WEF niet voor meer loon voor meer mensen en meer verantwoordelijkheid van meer bedrijven om mensen skills te leren?

Het filmpje eindigt met het woord ‘inclusive’. Maar als mensen moeten investeren in de skills waarvan ze denken dat bedrijven die gaan vragen, gaan bedrijven dan heel hard investeren in hun mensen (hun belangrijkste kapitaal)? Als overheden aan de slag gaan om mensen te ontwikkelen, gaan bedrijven dat dan terugbetalen? Is winstuitkering historisch gezien het beste middel om de zo gewilde inclusieve samenleving te bereiken? Niet bepaald.

WEF, doe iets aan de groeiende ongelijkheid. Laat bedrijven investeren in hun mensen. Stop met mensen bang maken. Biedt liever een lonkend perspectief. Een fatsoensbodem voor bedrijven. Een strategie voor inclusie. Zoiets. Als je ‘inclusive’ roept, doe er dan ook iets voor. Voor 2025!

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Een “lonkend perspectief” is een kleine uitglijder in een verder sterk sociaal kloppend artikel. Mijn complimenten!
  Het had natuurlijk een “wenkend perspectief” moeten zijn; tenslotte is een “wenkend perspectief” uitnodigend om naartoe te bewegen terwijl een “lonkend perspectief” als te opdringerig, te ‘needy’ kan overkomen.

  • Dirk
   says:

   I stand corrected. Je hebt helemaal gelijk. Het had ‘wenkend’ moeten zijn in plaats van lonkend. Zeer scherp opgemerkt, Marc!