Upskilling pathways to recruitability

Skills zijn spannend. Upskills zijn superspannend. Upskilling pathways, daarentegen, zijn saai. In ieder geval te saai voor Nederlanders om er een mening over te geven. Het gaat namelijk over Europa. Wij zeuren liever dát Europa ons belastinggeld besteedt dan dat we ons inhoudelijk willen bemoeien met hóe Europa ons belastinggeld besteedt.

Terwijl het toch best belangrijk is. Europa heeft in 2016 bepaald dat mensen ‘recruitable’ moeten zijn. Zonder upskilling pathways lukt dat niet. Dan komt er geen skills doorbraak. Nu, vijf jaar later, is het tijd voor een evaluatie. Koffie op? Wakker? Lees dan verder.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:JOC_2016_484_R_0001

Bij de EU is het niet ongebruikelijk om een plannetje na vijf jaar tegen het licht te houden. En voor Upskilling pathways maken ze geen uitzondering. Europa evalueert:

Met zijn aanbeveling van 2016 over bijscholingstrajecten wilde de Raad van de EU volwassenen helpen een minimumniveau van lees-, schrijf- en digitale vaardigheden te verwerven en/of hun vaardigheden in het algemeen te verbreden. De Commissie moest na vijf jaar verslag uitbrengen over de voortgang.

Bij deze evaluatie wordt gekeken naar de nationale maatregelen, de steun van de Commissie en de geboekte vooruitgang. Ook worden de opgedane ervaringen en de gevolgen voor de toekomst besproken.

Europa heeft Europa gevraagd om feedback te geven. Dit kon tot 09 Februari 2021  (middernacht, plaatselijke tijd Brussel). Nu komt ruimte voor een openbare raadpleging. Maar eerst kijken we naar de feedback die wij Nederlanders gegeven hebben . Spoiler alert: geen.

Zero feedback van de Dutchies op upskilling pathways. Het hele onderwerp lijkt aan ons voorbij te gaan. Zelfs de hele skills week van de CEDEFOP zegt de meesten van ons niets (CEDEFOP?)

Naar zolder lopen om deel te nemen aan de Third Policy learning forum on upskilling pathways: a vision for the future, zelfs dat hebben we niet gedaan. Terwijl er toch veel te halen valt. Visie, inspiratie, funding, netwerk…

Volgende keer beter, dus. Hier is de lijst met upcoming events.

https://www.cedefop.europa.eu/en/events-and-projects/events/upcoming-events

Schrijf je in. Maak tijd vrij. Educate yourselves (and others!).

Geef een reactie

2 Comments
  • Dirk
    says:

    Het was denk ik verstandig geweest als jij je in dit geval ook onthouden had van commentaar. Dit is een serieus blog. Het is toch niet teveel gevraagd om de stukken te lezen waarnaar het blogje verwijst voordat je reageert? Upskilling gaat hier om leren lezen en bedienen van een muis wat dies meer zij. Dit helpt webnovices voorkomen dat ze per ongeluk op “Reactie plaatsen” klikken voordat ze nagelezen hebben of hun reactie het plaatsen waard is.

  • Marc Drees
    says:

    Begrijp ik het goed dat we (lees: Europa? Met/zonder Hongarije) willen gaan rennen voordat we geleerd hebben te lopen? Upskilling pathways, WTF? Vanuit dat perspectief bezien, is het verstandig dat Nederland zich van commentaar heeft onthouden, maar ik weet niet of deze overweging een rol heeft gespeeld bij de onthouding.