Breaking news; vacatures in de maand juli 2021

Het spoor bijsterDe maand juli noteert een online vacaturevolume van ruim 440.000… Hahahaha (maniakale lach) dat kan toch niet waar zijn. Ik heb zeer grote moeite om dit ongekende aantal vacatures serieus te nemen. Bijna een haf miljoen nieuwe online vacatures in Nederland in één maand, en het is nog wel een vakantiemaand? Ik trek niet snel de cijfers in twijfel, maar dit keer is het een ander geval.

Ik ga maar eens serieus in gesprek met Textkernel over de betrouwbaarheid van deze cijfers en de oorzaken van de steeds sterker wordende scheefgroei tussen de deze cijfers en de economische ontwikkeling van Nederland. In de tussentijd continueer ik deze rapportage met de nodige voorzichtigheid.

Vacaturevolume in juli
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand juli sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in juli, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in juli, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Oke… We hebben plotseling een Eiffeltoren te pakken. En nog wel in de vakantiemaand die juli nou eenmaal is. En waar je dus traditioneel lagere vacaturevolumes verwacht. Maar niet in juli 2021 want dan is er zomaar een all time high.

Vacature aantallen in 202 en 2021
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Sinds maart 2021 is het vacaturevolume consequent boven de 300K gebleven, een gigantisch vacaturevolume per maand. Maar met ingang van juli is dat aantal zelfs (ver) boven de 400K gekomen. Waar houdt dit op? Gaan ook nog richting de half miljoen vacatures in 1 maand? Ter vergelijking; in 2013 kwamen we in een heel jaar maar net boven de 830.000 vacatures uit? Met de huidige volumes zou dat al in twee maanden zijn klaargespeeld…


Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar

Om het vacaturevolume van juli 2021 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn is al boven de 300K uitgekomen en de hoe van de trendlijn doet een verdere steile groei vermoeden. Maar de echte gekkigheid zit natuurlijk in de lijn van de maandelijkse volumes. In de afgelopen maanden heb ik de Y-as steeds verder moeten uitleggen. Waardoor de eens zo interessant lijkende groei van de trendlijn in de jaren van en na de financiële crisis nu bijna is platgeslagen.

Ik ga proberen om hier met Textkernel meer duidelijkheid in te krijgen, als dit al mogelijk is. En ook ga ik buurten bij Jobdigger, waar ook vacaturedata wordt verzameld. Misschien hebben zij een verklaring?

Hoe dan ook, tot volgende maand

Geef een reactie