Indeed verplettert de rest

Indeed heeft versterking in gereedheid gebracht in haar strijd om werelddominantie. Laten we eens kijken hoe de verhoudingen in Nederland liggen in de arena voor vacaturesites van de yokozuna klasse.

Geschiedenis

Als we kijken naar de geschiedenis van vacaturesites in Nederland aan de hand van Google trends dan zien we dat er vroeger nog wat kleurverschil was. In het vierde kwart zien we enkel nog Indeed.

Bron: Google trends: zoekopdrachten per maand in Nederland sinds 1 januari 2004

Als we de grafiek kantelen zien we dit.

Bron: Google trends: zoekopdrachten per maand in Nederland sinds 1 januari 2004

Vroeger zocht men naar Monsterboard of Werk.nl. Tegenwoordig zoekt men Indeed.

Stand van zaken

Op dit moment (augustus 2021) is het aandeel van Indeed in de zoekopdrachten van Nederlandse werkzoekers hoog.

Bron: Google trends: zoekopdrachten per maand in Nederland sinds 1 augustus 2021

Indeed heeft sinds de start van de bashi de rest van de deelnemers met kinderlijk gemak de ring uit gezet. De rest doet eigenlijk al niet meer mee en worstelt alleen voor de vorm nog een beetje door.

Conclusie

Luister, ik ben geen fan van Indeed, om twee redenen.

Werkzoekers hebben baat bij de best passende vacatures. Indeed zet vacatures bovenaan waar Indeed het meest aan verdient. Dit kost werkzoekers tijd, tot twee manjaren per dag. Werkzoekers betalen Indeed dus indirect, door het verrichten van geestdodende handelingen, zoals het bekijken van ongeschikte vacatures. Werkzoekers verdienen passende vacatures, geen vacatures die de hyper groei moeten voeden van een 800 pound gorilla.

Daarnaast wemelt het op Indeed van de louche tussenpersonen die argeloze werkzoekers voor een hongerloontje aan het werk willen zetten, terwijl ze zelf een vorstelijk tarief opstrijken. Indeed verdient aan deze bemiddelaars. De concurrenten van Indeed ook, maar het is voor werkzoekers een afknapper.

Back to the point. Indeed is groot. De groei die hieraan ten grondslag lag is indrukwekkend. Ik mag dan geen fan zijn van Indeed, ik kijk wel tegen ze op. Ze hebben de wereld veroverd, voorzover ik kan nagaan door beter te zijn dan de rest. Petje af.

En nu? Wat zijn ze van plan? Gaan ze ‘dimensioneren’? Ik ben heel benieuwd.

Geef een reactie