Monster schiet tekort met haar 404-pagina

Ik was gisteren gezellig online vacatures aan het bekijken (wat moet je anders doen op een regenachtige zomerdag?) en kwam toen plotsklaps deze pagina tegen op de site van Monster(board):

Monster, 404-page

Ja, dat is inderdaad wel even schrikken! In dit geval ging het om een vacature die blijkbaar niet meer getoond kan worden (vreemd eigenlijk, want diezelfde vacature is natuurlijk nooit en te nimmer weggegooid door Monster(board)).

En met schrikken bedoel ik natuurlijk de slechte user experience die Monster mij hier voorschotelt. Want dit is een dead-end en dat is doodzonde nummer 1. Ik mag een gebruiker nooit een doodlopende straat insturen zonder instructies te geven om hiervan te herstellen. Nog beter is het natuurlijk om iemand nooit of te nimmer een doodlopende straat in te sturen, maar dat is voorlopig nog teveel gevraagd.

En waarom wordt de halve pagina ingenomen door een technisch gegeven (het nummer 404, in koeienletters), opgeleukt met wat ik interpreteer als de tentakels van de Kraken. Is dit een poging tot humor van Monster(board)? Of wil men het leed van de gebruiker verzachten? Ik heb geen idee, maar het faalt in beide gevallen. Doe mij behulpzame informatie in combinatie met manieren om van die 404-situatie te herstellen.

Vertel me dat de vacature is verlopen. Laat me vergelijkbare, maar nog altijd actieve vacatures zien. En laat me daar vervolgens op kunnen klikken. Geef de zoekfunctie binnen het werkgebied weer, met mijn eventuele eerdere zoektermen vooraf ingevuld en toon een link naar eerdere zoekresultaten.

De meest eenvoudige manier om dit te bereiken is om de vacaturedetailpagina te tonen met alle bestaande logica beschikbaar, maar met visueel overduidelijk aangegeven dat het om een verlopen vacature gaat waar niet langer op kan worden gereageerd/gesolliciteerd. Met andere woorden, blijf in dezelfde, herkenbare interface voor de gebruiker.

Namens toekomstige gebruikers van Monster(board), hartelijk dank!

Geef een reactie