UWV wast haar handen in onschuld?

UWV Hoewel ik in het verleden mijn bijdrage heb geleverd om de gebruiksvriendelijkheid van Werk.nl te verbeteren, moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik ernstig tekort ben geschoten. Met vermijdbaar leed bij honderdduizenden werkzoekenden tot gevolg. Maar wie weet is een blog posting sterker dan een ontwerp.

Ik wil het vandaag hebben over de knop Solliciteren op de vacaturedetailpagina van Werk.nl. In de webconventie van recruitment sites betekent een Solliciteren knop dat een werkzoeker op dat moment via de website een sollicitatie kan uitvoeren en afronden. Maar wat betekent de knop Solliciteren bij Werk.nl? Niet altijd hetzelfde…

Laten we eens kijken naar de Solliciteren knop:

Werk.nl sollicitatieformulier

Als ik op die knop klik dan krijg ik geen sollicitatieformulier voor mijn neus, maar een drop-down met drie opties. En in geen van de drie opties kan ik hier en nu solliciteren. Dat is sowieso een teleurstelling, Werk.nl blijkt geen vacaturesite te zijn maar een soort aggregator. Ze bieden wel online vacatures, maar om te solliciteren moet ik andere kanalen gebruiken (e-mail, post) of moet ik naar een andere site (de site zelf wordt vreemd genoeg niet genoemd).

Online solliciteren
Laat ik eens wat verder kijken naar dat online solliciteren

Werk.nl sollicitatieformulier 2

Dit is al vreselijk. Een dropdown value list met N = 1. Er is maar één optie! Vraag dan niet om een actie van een gebruiker!! Wat een luiheid van Werk.nl.Om tranen van in de ogen te krijgen.

Als ik dan met forse tegenzin op de optie Online sollicitatieformulier heb gehamerd krijg ik dit te zien:

Werk.nl sollicitatieformulier 3

Joof!?

Goed, ik klik op de knop Naar online sollicitatieformulier (externe website) klik krijg ik dit te zien:

Joof zoekresultaatscherm

Godverdegodver, ik ga helemaal niet naar een sollicitatieformulier!:Ik kom op een Joof vacatureresultaatscherm terecht waar mij doodleuk wordt verteld dat de vacature niet meer beschikbaar is. Voor de goede order Joof is een aggregator.

Maar… dit had Werk.nl toch moeten weten? En Werk.nl had die vacature toch gewoon offline moeten halen? Wat is dit nu voor klote-ervaring? Denk ik een interessante vacature op Werk.nl te hebben gevonden en dan blijkt de vacature helemaal niet meer te bestaan!

Werk.nl kan de handen niet in onschuld schoonwassen! Zij heeft hierin een grote verantwoordelijkheid met name richting haar niet-werkende werkzoekenden (en trouwens ook naar alle andere bezoekers), en die verantwoordelijkheid laat Werk.nl/UWV liggen.

Ik ga eens kijken wat UWV over Werk.nl zegt in haar jaarverslag, want daar zal ik vast wel wat cijfers weten te vinden. En eens kijken of ze iets zegt over misbruik en de maatregelen die worden getroffen. Wat de maatregelen ook zijn, ze zijn niet genoeg.

Geef een reactie

1 Comment