EURES zoekt het maar uit met z’n captcha

Afgelopen nacht werd ik ruw uit mijn slaap gehaald door EURES. Ze waren er achter gekomen dat ik sinds 28 oktober 2019 niet meer had ingelogd. Ze mailden op dit late uur om dringend te waarschuwen dat ze al mijn gegevens vernietigen als ik niet binnen 30 dagen inlog.

Nou, dacht ik, laat ik inloggen en meteen een vacature plaatsen, ook om EURES te helpen met hun missie. Maar inloggen kan alleen met een archaïsche captcha. En weet je wat? Ik vertik het. Ze zoeken het maar uit. Captcha’s zijn evil. De captcha van EURES is dubbel evil. Ik zal uitleggen waarom.

Captcha’s slaan nergens op

Captcha’s zijn bedoeld om bots te weren. Maar bots zijn er veel beter in om die dingen op te lossen dan mensen. Google liet in 2014 al zien 99% van de captcha’s op te kunnen lossen. Bekijk ook vooral, als het je interesseert, dit onderzoek, met de veelzeggende titel ‘Yet Another Text Captcha Solver’.

https://www.technischweekblad.nl/files/6429d8ce695b75de2a8e71634a59dee6.pdf

Captcha’s sluiten gehandicapten buiten

Voor normale mensen zijn captcha’s al lastig. Voor visueel beperkten vormen ze een onneembare horde. EURES biedt een omslachtige omweg via een geluidsbestand, maar die geeft een foutmelding.

Captcha’s zijn contraproductief

Het is niet ondenkbaar dat ergens nog weleens een captcha een demente bot tijdelijk weet te weren. Maar spamfilters zijn veel beter in het filteren van spam. Door de captcha plaats ik vandaag mijn vacature niet op EURES. Ze zoeken het maar uit met Europa.

Oplossing

EURES, er is een oplossing voor al dit leed. Verwijder de captcha. Captcha’s zijn evil. Jullie kapotte, archaïsche variant is dubbel evil. Stop met nodeloos lastig vallen van mensen die hun best doen om jullie te helpen met het realiseren van jullie eigen doelstellingen.

Nabrander

Voor ik het vergeet, EURES. Nog gefeliciteerd met jullie 25-jarig jubileum.

Geef een reactie

1 Comment
  • Marc Drees
    says:

    Het is wat laat, maar beter laat dan nooit. Eindelijk een medestander die de zeepkist wil beklimmen en het einde der CAPTCHA-tijden wil verkondigen . Hoezee.
    Overigens is mijn frustratie met CAPTCHA’s volledig gericht op de logische fout om gebruikers te laten bewijzen dat ze geen robot zijn. Oftewel je gaat jouw bezoekers frustreren met één of andere puzzel. Terwijl je eigenlijk je aandacht dient te richten op het herkennen en elimineren van bots.

    Overigens lijkt Google’s nieuwe reCAPTCHA versie de oplossing te bieden waardoor bezoekers ongehinderd door kunnen terwijl bots worden tegengehouden. Het werd verdorie wel eens een keer tijd