Monster verkwanselt zoekfunctie

Monster (lees: Randstad) is niet meer wat het geweest is. Van de absolute reus in vacatureland is weinig meer over; de overname door Randstad heeft de neergang niet weten te stoppen. En het potentiële synergie-effect van de Monster search functie is in ieder geval tot op heden niet benut. Waarmee Randstad in mijn optiek een paar honderd miljoen euro heeft verjubelt. Zonde.

Dit is de homepage van Monster

Monster - homepage

Vind de juiste match? Terwijl ik hier alleen kan zoeken? Waarom doet Monster aan terminflatie als dat echt voor niemand enige toegevoegde waarde heeft? Heel vreemd, dit soort onzekerheid van een voormalige grootmacht.

Dit is overigens ook de pagina waar Nationale Vacaturebank recent afscheid van heeft genomen. Maar dat is en hel ander verhaal.

Zoeken/matchen
Ik zoek met locatie Leiden naar vacatures, en dat levert dit scherm op:

Monster - zoekresultaatpagina

Dat is grappig, nu noemt Monster het zoekresultaten, waar een scherm eerder nog over match gesproken werd. De vacaturesite weet blijkbaar zelf niet wat zoeken en wat matchen nou eigenlijk betekent. Laat staan dat ze nadenken over wat voor de werkzoeker nou eigenlijk heldere taal is.

Ook ‘grappig’, het scherm laat één tab zien: Vacatures. Eén tab is geen tab leren we al decennia op de usability basisschool, en dus zou Monster die tab helemaal moeten laten verdwijnen. Het heeft geen functie.maar veroorzaakt wel ruis. En het eet vertical real-estate. Dus weg ermee tot er minimaal 2 tabs zijn, maar voor een vacaturesite zijn tabs sowieso overbodig.

En dan hebben we het zoekresultaat (links) en de details van de actieve vacature rechts. Alleen is er geen actieve vacature bij Monster (waarom niet?) als je voor het eerst op deze pagina komt. Er is alleen een cryptische boodschap die een werkzoeker in het duister laat over wat het rechterpaneel voor waarde heeft.

We hebben duizenden vacatures gevonden die weleens de juiste match zouden kunnen zijn!

Wat betekent deze zin? Moet ik duizenden vacatures gaan doorspitten om eventueel ‘de juiste match’ (lees: relevante vacature(s) obv jouw zoekcriteria)te vinden? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Dit zou voor Monsterboard overigens het ideale moment zijn om filters tevoorschijn te toveren. Want duizenden vacatures zijn er natuurlijk veel te veel, daar jaag je werkzoekers alleen maar mee weg. Maar als de werkzoeker op zo’n moment geholpen wordt om de filters te ontdekken en vervolgens te gebruiken, dan wordt het ineens en ander verhaal. Maar ik laat me afleiden.

Zoekresultaatpagina
Pas als je op een zoekresultaat klikt, verdwijnt die verwarrende rechterkolom en verschijnt er een vacature. Had dit nou meteen gedaan…:

Monsterboard - Zoekresultaatpagina met vacature

Kijk, de details van de vacature worden getoond aan de rechterzijde, een schermindeling die door Glassdoor is bedacht en langzamerhand door alle grote partijen (met uitzondering van StepStone) is overgenomen. Google (for Jobs) doet het, CareerBuilder doet het, LinkedIn doet het, Indeed doet het. Dus het is goed dat Monster het ook doet. En redelijk verbazingwekkend dat StepStone het niet doet, maar ok dat is een ander verhaal.

Helaas ziet deze pagina er zo slecht uit dat de voordelen van de nieuwe opzet teniet worden gedaan door de uitvoering/keuzes van Monsterboard. Een curieuze misser is het niet bestaande verschil tussen de knop Solliciteren aan de linkerkant en de knop Nu solliciteren aan de rechterkant. Waarom? Waarom dit verschil? En wat droevig weinig informatie over een vacature; zowel links als rechts (above the fold).

En is de zoekfunctie zo ontzettend goed dat filters niet zichtbaar/herkenbaar hoeven te worden getoond? Antwoord: een ondubbelzinnig NEE.De zoekfunctie is op geen enkele manier onderscheidend ten opzichte van de zoekfunctie van de meeste vacaturesites (ik zal daar binnenkort in een aparte blogpost nader op ingaan). En in het algemeen durf ik wel te stellen dat de zoekfunctie van de gemiddelde vacaturesite geen tot nauwelijks ondersteuning biedt voor werkzoekers bij hun zoektocht naar een nieuwe functie.

En nog een kleintje om mee af te sluiten. De geselecteerde vacature toont zich aan de linkerkant middels een gekleurd kader. Allen is dat kader zo subtiel dat je het makkelijk over het hoofd kan zien. En dat is niet prettig voor een werkzoeker. Geef dus meer nadruk aan dat kader! Laat een grafisch designer nooit de bovenhand krijgen bij keuzes voor niet-grafische medemensen.


Filter overlay
En dit is dan de filter overlay die ik zie nadat ik op de knop Filter heb geklikt::

Monsterboard - Zoekresultaatpagina met vacature - filter overlay

Hilarisch. Het gaat om slechts één filter, de radius van de locatie. Het is veel logischer, voor de wekzoeker, om dit filter in de nabijheid van het locatie-veld te hebben; het is een twee-eenheid. Maar nee, Monster plakt het achter de cryptische filterknop zodat de werkzoeker zich een slag in de rondte moet zoeken.

Eén filter verdient geen knop (Filter) leren we op de usability basisschool, en dus zou Monster er beter aan doen om die knop weg te halen. En zelfs als er in de toekomst wel meerdere filters komen, laat ze ze zoveel mogelijk direct zien. Laat de werkzoeker niet zoeken (pun intended).

Slotopmerkingen
Monsterboards interface is bepaald niet ideaal te noemen voor een werkzoeker. Er is simpelweg veel teveel mentale frictie aanwezig om van een goede ervaring te kunnen spreken. Hoe de vroegere gigant op het gebied van vacature zoeken zo enorm is afgegleden is voer voor historici. Of en hoe Monsterboard de rug weet te rechten en binnen afzienbare tijd een goede zoekervaring kan bieden is echter veel belangrijker en ook urgent. Want anders heeft Monsterboard geen bestaansrecht meer. En dan zou de overname door Randstad een dure vergissing blijken te zijn.

Geef een reactie