Recruit Holdings begraaft cv

imageHisayuki Idekoba is CEO van Recruit Holdings, het moederbedrijf van Indeed en Glassdoor en wereldwijd één van de allergrootste staffing bedrijven. Dus als Idekoba iets zegt, dan luister je.

En dit zegt hij:

“[T]he hiring process is still resumes, sending resumes, checking resumes. This is a great opportunity for us to move forward from old-school, incumbent resume-profile culture to asking: what can you do?”

Het is een fraaie manier om te zeggen dat het cv verleden tijd is. Dat het cv dood en begraven is en dat we eindelijk, eindelijk de Brave New World van recruiting kunnen binnentreden. Wat hebben we lang moeten wachten, en wat zijn er al veel starry-eyed slachtoffers gevallen…

We weten natuurlijk allemaal wat bovenstaande quote betekent: skills ‘matching’:

Instead, Recruit suggests posing questions and assessment tests to job seekers to see if they know how to navigate the specific tasks the job will require. It also stores the answers, so unsuccessful job seekers can use them elsewhere.

Voila!

Recruit Holdings is veel te groot om een starry-eyed slachtoffer te worden. Maar dat wil nog niet zeggen dat hier geen brokken van kunnen komen. Want sinds de opkomst van nieuwe technologieën is het cv al zo vaak dood verklaard dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Het cv is het meest ondergewaardeerde document binnen recruitment.

En daarom verklaar ik het cv LEVEND. Voor nu en tot in de voorzienbare toekomst. Een cv heeft een plek in het recruitmentproces. En die plek is natuurlijk aan verandering onderhevig, en nieuwe technologieën spelen hierin ook een rol. Alleen wordt de rol niet zelden (zwaar) overschat. Niet alleen door de beperkingen van de technologie maar ook omdat mensen geen willoze pionnen zijn die in de lijntjes van de technologie lopen. Ons brein (zijnde niet het brein van techno-adepten) blijft nog altijd de bepalende factor.

Godlof.

Geef een reactie