Robert Walters: Goochelen met (salaris)cijfers

Logo Robert WaltersRobert Walters vroeg in de Salary Survey 2022 ruim 7500 werknemers in 31 landen en regio’s naar hun salarisverwachtingen voor 2022. Voordat we verder gaan eerst even een korte rekensom:

7500 werknemers / 31 landen = gemiddeld 242 werknemers per land vormen de basis van de uitkomsten van de Robert Walters Survey. Altijd goed om hiermee rekening te houden.

Van de Nederlandse respondenten geeft 35% (84 respondenten) aan het ‘redelijk waarschijnlijk’ te vinden er in salaris op vooruit te gaan, terwijl 31% (75 respondenten) dat ‘zeer waarschijnlijk’ acht.

En dat betekent dat 83 respondenten het niet waarschijnlijk achten? En hebben we op basis van deze zeer kleine aantallen überhaupt een resultaat dat betrouwbaar is? Ik weet het niet zeker, maar deze aantallen steken toch zeer schril af tegen een Nederlandse beroepsbevolking van 9,5 miljoen personen…

Van de professionals die uitgaan van een salarisverhoging verwacht ruim de helft (56%) er maximaal 5 procent op vooruit te gaan. Iets meer dan een kwart (28%) vindt een loonsverhoging van 6 tot 10 procent aannemelijk. De overige 16% verwacht een salarisstijging van meer dan 10%. 

Nu wordt het moeilijk! Want wat zijn de professionals uit bovenstaande quote nu in vergelijking met de respondenten uit de quote daarboven? Laat ik eens aardig zijn en de 84 en 75 respondenten samen nemen, en daar dan weer 56% van zijn 89 professionals die maximaal 5% salarisgroei verwachten. Dat is niet best want Eurostat heeft net gerapporteerd dat de inflatie in oktober uitkomt op 5,6%. Met 5% salarisgroei ga je er dus op achteruit.

44 respondenten (dat schuurt toch echt aan onbetrouwbare informatie) zeggen voor 6% – 10% loonsverhoging te gaan en 25 respondenten( bij mij gaat het licht nu uit) willen meer dan 10% loonsverhoging.

En dan nu nog even de opgeblazen ego index:

Zo geeft 77% van de executives/c-suite aan het waarschijnlijk te vinden om een salarisverhoging te ontvangen, gevolgd door 73% van de professionals op directorniveau, 66% van de managers, 63% van de mid- of senior-level medewerkers en 50% van de junior medewerkers.

Prachtig! Hoe groter het potentiële rampgebied, hoe hoger de verwachting. Al moet ik hierbij wel een kanttekening maken, want Robert Walters laat hier de aantallen respondenten per hiërarchie-categorie achterwege. En dat zal niet uit luxe zijn. Dus deze cijfers zijn zo mogelijk nog meer suspect dan de hiervoor vermelde aantallen.

Geef een reactie