Textkernel zet stap richting world domination

Logo SovrenEnkele dagen geleden verraste Textkernel ons met de mededeling dat zij Sovren heeft overgenomen. Voor diegenen die Sovren niet kennen, Sovren is een inferieure kloon van Textkernel; actief in de VS.

Memory lane

Zelf heb ik een bizarre ervaring met Sovren, Enkele jaren geleden heb ik in een vergelijkend warenonderzoek naar commercieel beschikbare cv-parsers naast DaXtra, Textkernel, Joinvision, en een home-grown cv parser (van mijn toenmalige werkgever) ook Sovren getest. In het geval van Sovren moest ik de (30) test cv’s uploaden en kreeg ik de resultaten retour gezonden. Bepaald geen vertrouwenwekkend proces, maar Sovren retourneerde de geparste cv’s zo snel dat ik me geen manipulaties kon voorstellen.

Anywho, de resultaten waren overtuigend: Textkernel stak met kop en schouders boven haar concurrenten uit terwijl Sovren aan de staart bungelde van de commercieel beschikbare cv parsers.

En dan nu de bizarre ervaring. In een evaluatie met Sovren werd ik door de oprichter van het bedrijf beticht van vals spel; hij had nog nooit zulke cv’s gezien en het was daarom geen wonder dat Sovren zo slecht scoorde, en zo verder enzovoort. Het gesprek ging van slecht tot slechter ondanks mijn legendarische geduld. Als het nog had gekund dan hadden we beiden de telefoon op de haak gesmeten. Mijn iPhone is nooit meer de oude geworden.

Sovren wordt overgenomen door Textkernel

Maar Sovren is terug in de spotlights, zij het voor de laatste keer. Want Textkernel neemt deze kleinere concurrent over. Voor de (parsing) technologie zal het niet zijn, wel voor de footprint in de VS. Want het is daar dat Sovren een bekende naam is en een fors aantal klanten heeft. En dat laatste is waardevol, niet in het minst vanwege de mogelijkheid om Sovren klanten een betere oplossing te bieden. En Textkernel vergroot haar dekking op de wereldbol.

Daarnaast heeft Textkernel ook nog een verticale ambitie, verwoord door Gerard Mulder (CEO):

With the acquisition of Sovren, Textkernel is one step closer to creating an AI platform which makes all talent and labour market data meaningful, actionable and globally accessible for everyone.

Voila! De woorden AI en platform in één zin. Ik weet niet wat Sovren daar werkelijk aan gaat bijdragen, maar Mulder kennende zal er er wel een grondig technische due diligence zijn gemaakt. Of is de waarde van het klantenbestand voldoende om de koop te beslechten? De vraag is natuurlijk: en voor hoeveel dan? Maar ik heb niet de illusie dat we daar ooit achter zullen komen.

De toekomst?

Ik weet niet wat de plannen van Mulder c.s. zijn, maar als dat daadwerkelijk world domination is dan wordt een overname van DaXtra vrijwel onvermijdelijk. APAC is een regio waar Textkernel volgens mij niet (erg) actief is en DaXtra heeft een footprint in die regio. En met DaXtra is global coverage een feit. En world domination is dan ook een feit.

Ik ben benieuwd hoe Sovren door Textkernel geassimileerd gaat worden en hoeveel tijd hiervoor uitgetrokken gaat worden. Over  1 – 2 jaar nog maar eens checken bij het bedrijf hoe dat gaat.

Geef een reactie