Breaking news: vacatures in de maand november 2021

UitgelatenWe hebben Vacant.nl als usual suspect gehad, en vervolgens Joof.nl, maar het vacaturevolume weet ook in oktober van geen wijken. Ik word er gek van. En het vacaturevolume voor november is ruim 400.000 vacatures? Met onvermijdelijk een enorm contingent ongekend aantal fake vacatures..

Maar laat nou alsjeblieft niemand dit vacaturevolume at face value nemen. Het klopt namelijk niet. Minimaal 1 op de 4 vacatures is een niet-herkende doublure van een andere vacature en daarmee een neppert. Niet bestaand, fake. Maar er moet iets aan worden gedaan, de hete lucht moet zo snel mogelijk uit het vacaturevolume worden gehaald. Of willen we collectief de werkzoekenden van ons vervreemden?


Vacaturevolume in november
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand november sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in november , 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in november , 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Een explosie. Zo laat het vacaturevolume in de maand november zich het best omschrijven als je het afzet tegen eerdere jaargangen van deze maand. Feitelijk vallen alle andere novembermaanden in het niet in vergelijking met november 2021. En zo’n verschil is moeilijk serieus te nemen; hier is iets aan de hand waardoor het vacaturevolume exponentieel groeit.


Vacature aantallen in 2020 en 2021
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

November laat een vergelijkbaar vacaturevolume zien als oktober en iets lager dan juli en september Al met all lijkt er hiermee een piek te zijn bereikt in het maandelijkse vacaturevolume. Dat is ook geen moment te vroeg! Hoewel de vacaturevolumes in 2020 op dat moment indrukwekkend goed te noemen waren is daar in 2021 niets van overgebleven. In iedere afzonderlijke maand tot en met november 2021 is het vacaturevolume veel groter geweest in vergelijking met de overeenkomstige maand in 2020.


Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar
Om het vacaturevolume van november 2021 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn stijgt onder een zeer steile hoek door, en wanneer gaan we de bizarre grens van 500.000 nieuwe vacatures in één maand beleven? Er moet nog altijd lucht uit het vacaturevolume, want een stijging zoals bovenstaande trendlijn laat zien kan niet op een natuurlijk fenomeen zijn gestoeld. Hier is een kunstmatig proces aan het werk.

Hoe dan ook, tot volgende maand

Geef een reactie