Breaking news: vacatures in december 2021

Uitgelaten

Het is een beetje een latertje, maar beter laat dan nooit: het vacaturevolume in de laatste maand van het vorige jaar. Of laat ik het wat preciezer zeggen: het fake vacaturevolume van december 2021. Want ik geloof het simpelweg niet meer.

Want in de maand december wordt een online vacaturevolume van ruim 450.000 genoteerd. Waarmee de maand december het hoogste volume van het hele jaar (en alle voorgaande jaren) noteert. En dat terwijl december normaal gesproken met de maand januari duelleert om wie het laagste aantal vacatures noteert. Met andere woorden, de wereld op zijn/haar/x kop. En niemand lijkt zich hierover te verbazen. En dat vind ik dan weer vreemd…


Vacaturevolume in december
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand december sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in december, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in december, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Een enorme explosie. Zo laat het vacaturevolume in de maand december zich het best omschrijven als je het afzet tegen eerdere jaargangen van deze maand. Feitelijk vallen alle eerdere decembermaanden in het niet in vergelijking met december 2021. En zo’n verschil is moeilijk serieus te nemen; hier is iets aan de hand waardoor het vacaturevolume exponentieel groeit. En het is geen natuurlijk verschijnsel maar een bijproduct van het één of andere proces. Of aliens natuurlijk.


Vacature aantallen in 2020 en 2021
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

December toont zich de winnaar van de maanden in 2021. Zou december ook een belofte inhouden voor het nieuwe jaar? Het zou me niets verbazen. Maar in dat geval is de manipulatie alleen maar groter aan het worden; het aantal echte vacatures raakt steeds meer ondergesneeuwd. En dat moet toch ook zo ervaren worden  door zoekenden en met name sollicitanten, maar ik heb hier nog niets over gehoord. Waarmee het raadsel alleen nog maar verder in omvang toeneemt.


Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar
Om het vacaturevolume van december 2021 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn stijgt nog altijd onder een zeer steile hoek door, het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat we de bizarre grens van 500.000 nieuwe vacatures in één maand gaan beleven? Er moet nog altijd lucht uit het vacaturevolume, want een stijging zoals bovenstaande trendlijn laat zien kan niet op een natuurlijk fenomeen zijn gestoeld. Hier is een kunstmatig proces aan het werk.Of aliens…

Hoe dan ook, tot volgende maand

Geef een reactie