Horeca vacaturevolume volledig losgejubeld van pandemie

Spelen met data is het leukste wat er is. In veel gevallen zie je aan de hand van data je vermoedens bevestigd, of kleine verrassingen op duiken die met enige creativiteit verklaard kunnen worden. Maar dat is hier niet het geval:

Toename van het aantal vacatures(in %) binnen beroepsgroep Horeca ten opzichte van het aantal vacatures in 2008 (= 0%).(Data: Textkernel)

Toename van het aantal vacatures(in %) binnen beroepsgroep Horeca ten opzichte van het aantal vacatures in 2008 (= 0%).(Data: Textkernel)

We zien het vacaturevolume meebewegen met de financiële crisis, hoewel in eerste instantie de sector geen last lijkt te hebben van de recessie die heel veel andere sectoren wel keihard raakt. Blijkbaar moet het verdriet met alcohol te worden weggespoeld. Maar na de tijdelijke piek in 2011 stort ook de Horeca in elkaar, met een dieptepunt medio 2013. Vanaf daar komt er weer kleur op de wangen van de Horeca (en vrijwel alle andere sectoren). Overigens wordt die kleur al snel donkerrood met een koortsige gloed, want het vacaturevolume blijft maar stijgen (terwijl er geen kroegen bijkomen). Maar aan al het goede komt een eind, en dat is voor de Horeca medio 2019. Het vacaturevolume klapt ineen van bijna 400% naar net boven de 100%. Maar er is geen tijd om te treuren want binnen no-time knalt de trendlijn alweer omhoog, en dit keer stopt de stijging pas, nou ja de stijging is nog niet gestopt maar staat op dit moment op ongeveer 550%. Oftewel een vacaturevolume van 5,5 meer dan in 2008.

5,5 keer meer, maar klopt dat wel? Hoe kan het zijn dat het vacaturevolume zo extreem is gestegen. En hoe zit het dan met al die horeca-uitbaters die aangeven dat het water aan de lippen staat? Je gaat geen personeel werven als je ze niet kan betalen. En dan die krankzinnige bewegingen van de trendlijn tijdens de pandemie. Eerst stort het vacaturevolume in elkaar voordat de pandemie zich aandient. En vervolgens stijgt het vacaturevolume als een dolle, en een vrijwel rechte lijn naar boven terwijl we midden in lockdowns zitten, waaronder een verplichte sluiting van horeca-etablissementen. Ik ben het spoor volledig bijster. En daar heb ik een grondige hekel aan.

Welke big brain (man/vrouw/x) kan/wil zich hierover buigen en de geheimen van deze onbegrijpelijke grafiek ontrafelen. Mijn dank zal eeuwig en volstrekt onzichtbaar zijn.

Geef een reactie