Breaking news: vacatures in januari 2022

UitgelatenHet begin van het nieuwe jaar is meteen maar een record, voor januari 2022 mogen we maar liefst 370.000 nieuwe online vacatures noteren. Inderdaad, de maandelijkse stortvloed aan vacatures gaat in dit nieuwe jaar onverminderd door. Waarmee de geloofwaardigheid van de bron nog altijd ter discussie blijft staan. En nog erger, waardoor het vacaturevolume als proxy voor de economie weer een nieuwe deuk in haar blazoen heeft opgelopen.


Vacaturevolume in januari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand januari sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in januari, 2008 – 2022. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in januari, 2008 – 2022. Bron: Jobfeed

Na een “tegenvallend” vacaturevolume in januari 2021, laat januari 2022 een sterke stijging zien waarmee de exponentiele curve min of meer in ere is hersteld. En we blijkbaar richting de 400.000 online vacatures voor de maand januari marcheren. Ongekend natuurlijk. Als je heel goed kijkt zie je kleine groene mannetjes op de kolom van de afgelopen maand rondlopen.


Vacature aantallen in 2021 en 2022
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2021 en 2022. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2021 en 2022. Bron: Jobfeed

Een beetje een saaie grafiek, maar ik beloof je dat het elke volgende maand interessanter wordt. Heb een beetje geduld.Het mag duidelijk zijn dat 2022 zeer goed is begonnen, als je tenminste een outsized vacaturevolume tenminste een goed begin vind. Ik word er een beetje draaierig van.

Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar
Om het vacaturevolume van januari 2022 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn blijft nog altijd onder een zeer steile hoek doorstijgen; we zitten ondertussen op bijna 370.000 vacatures per maand en er lijkt geen einde te komen aan die stijging. Mijn zeer getrainde oog (of is het slechts wishful thinking) lijkt een kleine knik naar beneden te zien in het laatste deel van de trendlijn. Toegegeven, het is nauwelijks waarneembaar maar onmiskenbaar aanwezig. Hopelijk een teken van andere tijden, ook al ben ik nog altijd van mening dat de vacature-aantallen van de laatste maanden een fata morgana zullen blijken te zijn en dat we een veel vlakkere curve te zien gaan krijgen als eenmaal de hete lucht uit de huidige vacaturevolumes is weggelopen.

, het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat we de bizarre grens van 500.000 nieuwe vacatures in één maand gaan beleven? Er moet nog altijd lucht uit het vacaturevolume, want een stijging zoals bovenstaande trendlijn laat zien kan niet op een natuurlijk fenomeen zijn gestoeld. Hier is een kunstmatig proces aan het werk.Of aliens…

Hoe dan ook, tot volgende maand

Geef een reactie