CEO opgepakt: België bestempelt postnl als criminele organisatie

Pakketjes zijn niet duur. Dat komt doordat postbedrijven postbezorgers uitbuiten. Zij verdienen te weinig om van rond te komen en raken in de problemen. Daar hebben we met zijn allen op drie manieren last van. Maar België vat dit probleem bij de horens.

Uitbuiten is onmenselijk

Schijnzelfstandigheid, want daar hebben we het over, zorgt ervoor dat postbezorgers uitvallen als ze ziek worden of als de belastingdienst ze in het vizier krijgt. Ze zijn onbeschermd en verliezen al snel een minimum om van te bestaan.

Pakketjes lijken goedkoper, maar zijn het niet

Die problemen van postbezorgers kosten de maatschappij geld. Via belastingheffing betalen wij de korting op de pakketjes dubbel terug.

Diefstal is slecht

Schijnconstructies gaan samen met belastingontduiking. Dat zorgt voor concurrentieverstoring. En het is uiteindelijk een vorm van diefstal. Als je bestolen wordt, dan heb je daar last van. Dat kun je zelf ook bedenken.

Wat doen we eraan?

In Nederland vinden we uitbuiting slecht. De politiek heeft het er wel eens over. In België gaan ze een stapje verder. Ze hebben de top van postnl gearresteerd op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, mensenhandel en valsheid in geschrifte.

Wat nemen we ervan mee?

Schuldig of niet, de Belgen geven een stevig signaal af aan de top van postnl en hun collega’s. Uitbuiting mag niet en als eindverantwoordelijke draag je eindverantwoordelijkheid. Laten we hopen dat dit signaal effect heeft.

Voor recruiters betekent het misschien dat ze weer bezorgers mogen gaan werven voor vaste banen. Dat zou niet verkeerd zijn.

Geef een reactie

1 Comment