II Het vacature zoekresultaat

Kop in het zand bij usabilit issuesVandaag ga ik door met het tweede artikel over het primaire proces voor werkzoekers op een vacaturesite. En dan gaat het dus over het vacature zoekresultaat:

Op het zoeken volgt het inspecteren van het zoekresultaat, meestal een lijst van vacatures met een aantal kenmerken. Tegenwoordig doen de groten der aarde Glassdoor na, die heeft gepionierd met het combineren van het vacature zoekresultaat met de vacature detailpagina. Confused? Dat ga ik in deze aflevering van het vacature zoekresultaat voor je oplossen.

Introductie

Sinds de holentijd hebben we op dezelfde manier gezocht naar vacatures. Eerst gaven we zoektermen in en vervolgens kregen we een zoekresultaat met min of meer passende vacatures. Zat er iets interessants bij dan gingen we de vacature in meer detail bekijken. Logisch toch? Misschien, maar Glassdoor dacht dat het beter kon. Want als je veel vacatures wilde bekijken, dan was je steeds heen en weer aan het springen tussen het zoekresultaat en individuele vacatures. En dat begon na verloop van tijd toch behoorlijk te irriteren.

Hier is een link naar een absoluut briljant artikel waar e.e.a. op een begrijpelijke manier word uitgelegd.

Werk.nl
Als eerste onze nationale trots, Werk.nl, de site van UWV, voorheen CWI, voorheen Arbeidsbureau. Dit is de pagina voor het vacaturezoekresultaat van Werk.nl:

Vacaturezoekresultaatpagina Werk.nl

Hmmm…UWV laat de revolutie van het zoekresultaat/vacaturedetailscherm links liggen. En dat is natuurlijk het goed recht van UWV, alleen laat ze daarbij haar gebruikers in de kou staan. Want die worden geconfronteerd met extra clicks zonder meerwaarde. En grote(re) sites stappen over op deze nieuwe interactie. Een begrijpelijke beweging, vooral vanwege het verbeterde interactie. Het lijkt me overigens dat Werk.nl niet de enige Public Employment Service (PES) site is die achterloopt op de ontwikkelingen, maar dat is voer voor een andere blog.

Voor Werk.nl gebruikers betekent het dat wanneer ze de details van een vacature willen zien, zij op een bepaalde vacature moeten klikken om vervolgens de details van die vacature te zien in de vacaturedetailpagina.Later in deze serie komen we daarop terug in onderdeel VI: Vacaturedetailpagina.Hetzelfde geldt overigens voor Nationale Vacaturebank en Jobbird.Overigens tonen de vacatures op de pagina met het vacaturezoekresultaat wel een aantal interessante kenmerken: type arbeidscontract, #uur/week, opleidingsniveau en type werklocatie (?). En dat is prettig omdat je hiermee toch een geïnformeerde keuze kan maken om een vacature al dan niet te gaan bekijken.

Werk.nl biedt ook nog een sorteerfunctie, maar daar moet je je niets bij voorstellen Het is eigenlijk een manier om vacatures voor speciale doelgroepen onder de aandacht te brengen. Plaatsing binnen een sorteerfunctie is daarom onlogisch en daarmee niet-intuïtief voor de gebruiker.

Nationale Vacaturebank
Nationale Vacaturebank, voor wie de tijd min of meer lijkt te hebben stilgestaan. En soms is dat een slechte zaak, zeker voor een commerciële vacaturesite. Nationale Vacaturebank heeft net als Werk.nl aparte pagina’s voor het vacaturezoekresultaat en de vacaturedetailpagina en dat is een mindere ervaring voor gebruikers. Hieronder is de pagina met het vacaturezoekresultaat te zien:

Vacaturezoekresultaatpagina Nationale Vacaturebank

Nationale Vacaturebank is van de oude stempel, met een pagina met het vacaturezoekresultaat (hierboven). Maar hier worden in ieder geval wel de nodige kenmerken getoond (publicatiedatum, salarisindicatie, #uur/week, (opleidingsniveau) die voor werkzoekers relevant zijn bij de beoordeling of de vacatures potentieel interessant zijn. Waardevol dus voor de werkzoeker. Goed gedaan, Nationale Vacaturebank. Verder zit er een lap tekst bij waarvan ik me afvraag wat dit nou voor meerwaarde biedt voor een werkzoeker.

Verder biedt deze pagina mij nog de mogelijkheid om het zoekresultaat te sorteren op Datum of Relevantie…Nationale Vacaturebank vermijd helaas te vermeden wat Relevantie precies inhoudt. Kans gemist en ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig gemaakt.

Monsterboard (Randstad)
Dit is de pagina van het vacaturezoekresultaat van Monsterboard:

Vacaturezoekresultaat + vacaturedetailpagina Monsterboard

En hier hebben we de eerste combinatiepagina: vacaturezoekresultaat + vacaturedetail. Er mankeert het één en ander aan deze pagina maar het is in ieder geval een combinatiepagina en dat kunnen we uitsluitend als winst zien. Hoewel Monsterboard de feestvreugde probeert te verpesten door de eerste keer dat ik op deze pagina kom. Want Monsterboard laat dan (zie hierboven) aan de rechterzijde niet de vacaturedetails van de bovenste vacature uit het zoekresultaat zien, maar een marketingboodschap om een profiel aan te leggen! Ik ben op dat moment aan het zoeken naar vacatures en niet in een modus om een profiel aan te maken. Wat een kapitale blunder! Monster onderbreekt de flow van de gebruiker. Zou dit op verzoek van Randstad zijn ingebouwd?

Als we de initiële presentatie even laten voor wat het is dan zien we onderstaande weergave:

image

Ziedaar, de combinatiepagina van het vacaturezoekresultaat (linker kolom) met de details van een vacature (rechterkolom). Je hoeft nooit meer te pogo-sticken tussen de pagina’s met het zoekresultaat en de pagina’s met de details van en vacature. De gebruiker blijft altijd op dezelfde pagina. Briljant! Jammer is dan wel weer dat de details van de vacature geen relevante kenmerken toont. Dat is echt een ernstig gemis, want waarop kan een werkzoeker nou vacatures op Monsterboard scannen? Inderdaad, dat kan hij/zij/x niet. En opvallend is dat de kolom van het vacaturezoekresultaat per vacature veel verticale ruimte claimt. Waardoor er dus maar weinig vacatures in de linkerkolom kunnen worden getoond. Dit kan veel beter, natuurlijk

Een belangrijk gemis is het volledig ontbreken van toetsenbord navigatie binnen de kolom van het zoekresultaat. Op en neer navigatie via de up/down toetsen maakt een zeer eenvoudige navigatie mogelijk waardoor de gebruiker snel door het zoekresultaat kan scrollen, zeker als het zoekresultaat via een endless scroll werkt. Ook de positionering van het zoekresultaat is natuurlijk van belang en dat betekent dat de individuele vacatures aan de boven- of onderrand van het scherm moeten “vastklikken”.

Helaas staan er in het vacaturezoekresultaat weinig kenmerken waarmee een werkzoeker een eerste beoordeling van de vacatures kan maken. Om precies te zien zijn er nul kenmerken, afgezien van de locatie en de naam van het bedrijf. Maar logische kenmerken zoals opleidingsniveau, salarisindicatie, #uur/week, type arbeidscontract, zouden hier niet hebben misstaan, en ieder geval toegejuicht door de werkzoekers.

Jobbird
Mooi zwart is niet lelijk… Inderdaad, we zijn aangekomen bij Jobbird. En na Werk.nl en Nationale Vacaturebank de derde site die de gecombineerde vacaturezoekresultaat en vacaturedetailspagina’s niet heeft samengevoegd. En dat is bijzonder te noemen, aangezien YoungCapital toch een erkende meter = weter is. Maar niet in dit geval, of er zijn zaken van een hogere prioriteit die eerst moeten worden aangepast. Hoe dan ook, Jobbird schotelt de klassieke/antieke/ouderwetse variant voor aan haar overwegend jonge gebruikers. In ‘modern’ zwart, dat dan weer wel. Als jongere babyboomer heb ik hier een mening over:

image

Voilà, de vacature zoekresultaat pagina zoals wij dit zo goed kennen. Met per vacature (wederom) een minimum aan informatie (Locatie, Plaatsingsdatum en Opdrachtgever), waardoor de werkzoeker niet goed kan kiezen uit de lijst met vacatures. Dat is jammerlijk omdat de werkzoeker nu veroordeeld is tot blind gokken of filterwaardes te selecteren om een beter beeld te krijgen. In beide gevallen is er (veel) extra werk vereist.

Verder biedt deze pagina mij nog de mogelijkheid om het zoekresultaat te sorteren op Datum of Relevantie. Blijkbaar is Jobbird bij Nationale Vacaturebank in de leer geweest. Jobbird vergeet te vermelden wat Relevantie precies inhoudt.  Kans gemist en ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig gemaakt.

Indeed
En dan alweer de laatste vacaturesite van het stel. Die de volgende vacaturezoekresultaat / vacaturedetails combinatiepagina laat zien:

image

Het lijkt wel afgesproken werk. Want Indeed heeft, net als Monsterboard bijzonder weinig kenmerken bij vacature in het vacaturezoekresultaat staan. Bedrijfsnaam, locatie en salarisindicatie. Dat is alles. Helaas toont ook de vacature (bij de vacaturedetails) geen extra informatie waardoor de werkzoeker veroordeelt is tot het uitpluizen van de totale vacature tekst. Voor slow recruiting is dit natuurlijk ideaal, maar voor de gemiddelde werkzoeker is dat zeker niet het geval…

Verder biedt deze pagina mij nog de mogelijkheid om het zoekresultaat te sorteren op Datum of Relevantie. Blijkbaar is Indeed bij Jobbird en Nationale Vacaturebank in de leer geweest. Indeed vergeet te vermelden wat Relevantie precies inhoudt.  Kans gemist en ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig gemaakt.

 

Slotopmerkingen
Dit is de derde aflevering van een reeks waarin ik in het nodige detail de interactie en usability van het primaire proces voor werkzoekers probeer te analyseren bij grote vacaturesites, staffing sites, recruitment sites, werken bij sites, en eventueel andere sites. Met als doel om op basis van werkelijke voorbeelden de do’s en don’ts te belichten evenals interessante oplossingen voor bestaande problemen. Met als achterliggend doel om de site owners te stimuleren .hun sites te verbeteren. En daarmee een (veel) betere ervaring aan hun doelgroep te bieden. Een mooiere wereld. En dat in deze tijd…

In deze serie worden de volgende onderdelen behandeld:

  1. Introductie
  2. I De snelzoekfunctie.
  3. II Het vacature zoekresultaat.
  4. III Filteren en sorteren.
  5. IV Vacature alert.
  6. V E-mails obv. vacature alert.
  7. VI Vacature detailpagina.
  8. VII Solliciteren.
  9. VIII Bedankt pagina

Ik ben nog niet eens op de helft; wat heb ik mezelf aangedaan?

Geef een reactie