Nabrander of nieuwe impuls: Deense vacaturesite Jobindex deponeert klacht over Google (for Jobs) bij de Europese Unie

The Walking DeadHet klinkt een beetje als een blast van de past, maar het is toch echt een nieuwe klacht tegen Google (for Jobs) van alweer een Europese vacaturesite. Jobindex is overigens een van de 23 klagers die een kleine vier jaar geleden al een klacht hebben gedeponeerd. Waarom Jobindex dit nogmaals doet is mij niet duidelijk geworden


Reuter heeft de volgende informatie:

Jobindex, one of the 23 critics three years ago, said Google had skewed what had been a highly competitive Danish market towards itself via anticompetitive means.

Founder and CEO Kaare Danielsen said Jobindex had built up the largest jobs database in Denmark by the time Google for Jobs entered the local market last year. “Nevertheless, in the short time following the introduction of Google for Jobs in Denmark, Jobindex lost 20% of search traffic to Google’s inferior service,” Danielsen told Reuters.

“By putting its own inferior service at the top of results pages, Google in effect hides some of the most relevant job offerings from job seekers. Recruiters in turn may no longer reach all job seekers, unless they use Google’s job service,” he said.

Dat is een interessante case waarin Danielsen zichzelf heeft gedwongen. Hij moet nu feitelijk gaan bewijzen dat Jobindex meer relevante vacatures toont dan Google, anders zakt zijn zaak als een plumpudding in elkaar. En ik heb een vermoeden dat Google met aanzienlijk meer vuurkracht kan komen dan Jobindex om dit punt in haar voordeel te bewijzen.

“This does not just stifle competition amongst recruitment services but directly impairs labour markets, which are central to any economy,” Danielsen said.

Onderliggende vraag, is de werkzoeker gebaat bij meerdere ‘recuitment services’?Ik durf te beweren dat het een nadeel vormt voor de werkzoeker. Hoe minder ‘recruitments services’, hoe beter. En wat zou de argumentatie zijn van Jobindex dat Google labour markets beschadigd? En waarom heeft Jobindex dan nooit Indeed aangeklaagd?

Hoewel Margrethe Vestager een promotie heeft gekregen blijft zij verantwoordelijk voor de zaak van de 23 klagers. En dus heeft ze nu nog een extra zaak die ze op die stapel kan leggen. Zonder enige indicatie wanneer hierover een uitspraak valt te verwachten.

Geef een reactie

1 Comment
  • Mark Boshove
    says:

    Een aantal van deze zaken is jobcrawlers zoals Indeed ook aan te rekenen.
    Een uitslag in het nadeel van Google kan dus ook nadelig zijn voor anderen.