V E-mails obv. vacature alert

Kop in het zand bij usability issuesVandaag ga ik na een ‘korte’ sabbatical door met het vijfde artikel in de reeks over het primaire proces voor werkzoekers op een vacaturesite.

Dit keer gaat het over de vacature alert: de toezending van e-mails aan werkzoekers, naar aanleiding van een verzoek daartoe door de werkzoeker, om vacatures met bepaalde kenmerken te ontvangen (zonder daarvoor de vacaturesite te hoeven bezoeken):

Op het instellen van een vacature alert volgt natuurlijk een serie aan e-mails met vacatures totdat de werkzoeker de e-mail verzending zelf uitzet. Gemak dient de mens, en zeker de werkzoeker

Deze regelmatige e-mail is waardevol voor de werzoeker als de informatie relevant is, om door te kunnen klikken op individuele vacatures en naar een vacature (of alle relevante vacatures) op de vacaturesite te kunnen springen, om in de e-mail de toezending van de e-mails uit te kunnen zetten. Om zo maar een aantal prettige voordelen van de e-mail obv een vacature alert te benoemen.

En dan nu mijn ervaring met de 5 vacaturesites (Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Jobbird, Indeed):

Werk.nl
Dit is de vacature alert via e-mail die ik van Werk.nl ontvang:

Werk.nl vacature alert

Werk.nl toont in haar e-mail reactie geen vacatures. Daarmee is het idee van een vacature alert per direct tenietgedaan. En het is uitermate onhandig voor de ontvangers van deze e-mail. Want nu word je gedwongen om eerst naar Werk.nl te gaan en daar vervolgens potentieel interessante vacature te bekijken. Dat had dus een stuk eenvoudiger gekund. Het zijn maar liefst 4 stappen die je daarvoor nodig hebt, terwijl een maximum van 1 stap kan voldoen. Ik hoop dat Tof Thissen hier nog even aandacht aan besteed voordat hij (mogelijk)  met pensioen gaat.

Verder laat Werk.nl niet weten hoeveel vacatures er zijn gevonden wat natuurlijk ook bijzonder interessant kan zijn voor een werkzoeker. Het maakt tenslotte uit of er slechts 1 vacature is gevonden of maar liefst 15… om maar een zijstraat te noemen.

Ook kan ik vanuit deze e-mail niet meteen de verzending stopzetten. Hoe ik dat wel kan doen, wordt niet duidelijk vanuit de inhoud van de e-mail. Ook dat is bijzonder knullig.

En dan is er nog deze zin:

Let op: deze e-mail is automatisch verstuurd. U kunt deze niet beantwoorden

Deze zin is feitelijk onjuist; er is geen relatie tussen het automatisch versturen van een e-mail en het al dan niet kunnen beantwoorden van diezelfde e-mail. Er zal echter geen levende ziel kijken in de inbox van dit e-mail adres. Dat is wat UWV hier eigenlijk zegt. Dus als je dit kleine zinnetje onderaan de e-mail mist dan heb je pech als je een antwoord stuurt. En ook dat is een slechte ervaring, hoewel de e-mail naam wel een duidelijke hint geeft (noreply). Maar beter is het als UWV  dit duidelijk communiceert in combinatie met het vermelden van alternatieven die wel werken.

Alles bij elkaar is de e-mail reactie op basis van een vcature alert bij Werk.nl zeer slecht. Laat ik maar gauw doorgaan naar een commerciele vacaturesite. Daar zal het toch een stuk beter geregeld zijn? UWV zou er ondertussen goed aan doen om de basisschool vacature alerts nog eens te doorlopen. Veel succes!

Nationale Vacaturebank

En dit is dan de vacature-alert van Nationale Vacaturebank:

National Vacaturebank - vacature-alertKijk, dit is toch wel de nodige balsem op de ziel na de teleurstelling van Werk.nl, ook al zitten er de nodige issues issues in deze vacature alert. Maar ik krijg tenminste direct vacatures te zien (waar ik ook direct op kan klikken waardoor ik naar de site van Nationale Vacaturebank ga) en ook nog eens de mogelijk om naar alle vacatures te gaan die voldoen aan de criteria van mijn vacature alert (bekijk alle vacatures).

Er kunnen meer criteria per vacature worden getoond waardoor de gebruiker een goede beoordeling kan maken welke vacature(s) de moeite waard zijn om te bekijken.

Na het vacature gedeelte geeft Nationale Vacaturebank mij de mogelijkheid om de criteria van mijn vacature alert aan te passen (relevant), mijn vacature alert op Facebook, Twitter of YouTube te plaatsen (waarom in hemelsnaam??) en de vacature alert te beeindigen of de frequentie ervan te veranderen (allemaal relevant). Het enige punt van kritiek is dat de functies op drie plekken worden weergeven, elk op een andere manier (witte tekst op blauwe achtergrond, blauwwitte iconen tegen een grijze achtergrond en als laatstte bluawe tekst tegen een witte achtergrond). Zeer onrustig en nergens voor nodig.

Als laatste zijn er nog wat verklarende en hulpvaardige boodschappen.

Nationale Vacaturebank verdient hier een pluim, als ze tenminste de hoeveelheid informatie per vacature onder handen neemt. Een werkzoeker kan de volgende informatie op prijs stellen:

Functie naam, bedrijfsnaam, locatie, reistijd, aantal uur/week, salaris(indicatie), vereist opleidingsniveau, type arbeidscontract.

Dit zijn alle concrete feiten die het voor een werkzoeker eenvoudig maken om een vacature te beoordelen en al dan niet af te wijzen. Maak het de werkzoeker zo makkelijk mogelijk.

Ik ga huppelend naar de volgende site.

Monsterboard (onderdeel van Randstad)

En dit is de vacature-alert van Monsterboard:

Monsterboard - vacature-alertDit is net als Indeed er eentje in de categorie wc-rol met voor elk wat wils. Ik zou opgekruld op de bank een regenachtige zaterdagmiddag kunnen besteden aan het bekijken van alle contrent en volgen van alle links. Maar dat is niet het doel van een vacature alert natuurlijk.

Monsterboard toont mij vacatures, maar met veel te weinig kenmerken (functietiel, bedrijfsnaam, locatie). Hier kan ik als werkzoeker niets mee. Een werkzoeker kan de volgende informatie op prijs stellen:

Functie naam, bedrijfsnaam, locatie, reistijd, aantal uur/week, salaris(indicatie), vereist opleidingsniveau, type arbeidscontract.

Zet ze er nou allemaal bij, als de klant tenminste alle aanlevert…

En dan zit er nog een heel groot blok in waarmee ik word uitgenodigd om in te loggen in de Monsterboard site. Maar waarom? Wat is het voordeel voor de werkzoeker? En je kan de werkzoeker toch alle informatie en functionaliteit bieden van de vacature alert. Dat is een goede ervaring voor een werkzoeker.

En dan is er nog van alles en nog wat samengeraapt in het grijze vlak onderaan de e-mail.

Je jan je e-mail naar socials knikkeren (waarom), je kan doorklikken naar jouw profiel (waarom), je kan je uitschrijven, je kan naar de privacy-pagina (waarom) en je hebt Monsterboard bedrijfsinformatie (waarom).

Al met al een vrij teleurstellende ervaring. En hoewel Monsterboard op zichzelf staat, is dit toch ook een modderfiguur voor Randstad. Misschien moet ik separaat eens kijken naar de vacature-alert van Randstad, waarvan ik oprecht hoop dat het een duidelijke betere ervaring oplevert dan die van Monsterboard.

Op naar de twee aggregator in de vacaturesites, Jobbird.

Jobbird

En dit is de vacature alert van Jobbird:

Jobbird vacature alert

Fijn is om te zien dat de vacature alert direct vacatures laat zien, waarbij zowel kan worden doorgeklikt op een individuele vacature als naar een overzicht van alle vacatures die voldoen aan de selectiecriteria (via een felroze knop). Minder fijn is dat de vacature-informatie bestaat uit een beperkt aantal relevante kenmerken maar ook uit een random tekstsnippet uit de vacature die om deze reden meestal geen toegevoegde waarde biedt voor de werkzoeker. Waarom niet gewoon meer en vooral meer relevante kenmerken tonen zonder snippet? Scheelt ruimte en zorgt voor een betere leesbaarheid/scanbaarheid en geeft daarnaast zoveel mogelijk informatie waarop een werkzoeker een vacature kan selecteren:

image

Onder de felroze knop staan nog een aantal calls-to-action die daar beter niet zouden staan, maar misschien zijn de clickthrough rates zodanig dat Jobbird er blij van wordt. Ik ga er echter vanuit dat het overgrote merendeel van de bezoekers hier nooit wat mee doet. Waarmee deze calls-to-action er niet zijn in het belang van de bezoeker maar voor een of ander duister belang van Jobbird. Maar goed, misschien zijn de marginal gains in voldoende mate aantrekkelijk voor Young Capital:

image

Onder dit malle blok met marketing drivel staat een belangrijke zin: Deze mailing wijzigen, stoppen of je instellingen bekijken.

Kijjk, dit is nou weer extreem relevant, hier kan ik direct mijn vacature alert manipuleren en zelfs stoppen. Zonder hiervoor naar de site te gaan. Je zou verwachten dat alle vacaturesites dit soort functionaliteit bieden, maar helaas is dat nog altijd niet het geval.

image

Helemaal onderaan staat adresinformatie van Jobbird in een klein lettertype in lichtgrijs evenals een link Veelgestelde vragen. Dat laatste is nou weer heel gek, wil Jobbird dat bezoekers de pagina Veelgestelde vragen niet vinden? Het lijkt er op.

Goeie genade, wat kan er toch veel mis gaan bij zo’n simpel onderdeel als de vacature alert. Ik dacht dat dit een simpele blog posting zou worden maar ik heb me ernstig vergist. Gauw door naar de laatste kandidaat, Indeed. Na Jobbird de tweede vacature-aggregator.

Indeed

En dit is de vacature alert van Indeed:
Indeed - vacature-alert

Dit is er nog eentje (na Monsterboard) in de categorie supersize me. Het kan ook nog als wc-rol dienen, mocht je het zonde vinden om na eenmalig gebruik alles weg te gooien.

De vacatures die Indeed laat zien geven een mengeling van zoet en zuur. Zoet is de aanwezigheid van salarisinformatie, zuur is de informatiesnippet. En zuiur is ook het grote gebrek aan informatie. Een werkzoeker kan de volgende informatie op prijs stellen:

Functie naam, bedrijfsnaam, locatie, reistijd, aantal uur/week, salaris(indicatie), vereist opleidingsniveau, type arbeidscontract.

Zet ze er nou allemaal bij, als de klant tenminste alle aanlevert…

Ik kan ook naar alle vacatures op de site gaan die aan de crtiteria van de vacature-alert voldoen. Interessant is de aanvullende mogelijkheid om de selectie te beperken (vacatures sinds gisteren, vacatures van de afgelopen 7 dagen). Dit is een interessante mogelijkheid die ik nog niet eerder ben tegen gekomen en die dus evenmin aanwezig zijn bij de andere vier vacaturesites die ik hier behandel.

Vervolgens vraagt Indeed of ze het goed hebben gedaan met de getoonde vacatures. Een zwaktebod om dat via een vacature-alert uit te vragen en meer iets voor een separate uitvraag waarbij Indeed gericht kan uitvragen in plaats van de werkzoeker een keuze te geven uit vijf icoontjes.

En dan is er een zeer vreemd onderdeel, volgens Indeed ga ik daarbij andere werkzoekers helpen? Het gaat er om dat ik een voormalige werkgever beoordeel. En volgens Indeed helpt mijn review andere werkzoekers te bepalen of dit bedrijf interessant voor hen is. Serieus? Wat een lariekoek is dit. En waarom zit dat in een vacature alert e-mail? Indeed vliegt hiermee ver uit de bocht .

Als laatste is er een grijs blok waarin diverse actie-items, afgewisseld met informatie worden getoond. Hierbij is opvallend dat de link om je af te melden helemaal onderaan wordt getoond, alsof dit de minste belangrijke van alle links is. Wat natuurlijk niet klopt. Het toont vooral aan dat Indeed je niet wil verliezen als vacature alert ontvanger. Niet om wie je bent of wat je doet, maar omdat helpt het aantal vacature-alerts op te blazen.

De informatie items zijn uitermate interessant:

image

Dus je weet niet of een salaris afkomstig is van de werkgever (betrouwbaar) of ingeschat door Indeed (onbetrouwbaar). Wat een gekkigheid is dit?? Indeed kan het gewoon bij elk salaris tonen om zo de werkzoeker op het juiste moment te informeren. In plaats van in een klein lettertype onderaan de e-mail.

En dan is er het andere informatie-item:

image

Hier zegt Indeed dat de volgorde waarin je de vacatures ziet niets hoeft te zeggen over afnemende relevantie van de vacatures. Indeed kan namelijk meer verdienen door van de werkgevers geld te vragen om in hun voordeel te sorteren. Wat een gruttersmentaliteit, over de rug van werkgever en werkzoeker. Ben ik de enige die hiervan een smerige smaak in zijn mond krijgt? Indeed probeert het nog te verantwoorden door te claimen dat hierdoor Indeed gratis kan blijven voor werkzoekers. Het is dus enkel de goedheid van Indeed… Wat een stel bedriegers.

Nabrander
Goede genade, wat een bevalling. Maar ik leef nog en er kan hopelijk de nodige lering getrokken worden uit de vacature-alerts van de grootste vacaturesites van Nederland. De wereld van ux en usability kan nog ongekend veel winnen door de dingen voor de vrandering eens goed te doen. En dat is goed doen vanuit het perspectief van de werkzoeker. Niet vanuit het perspectief van de vacaturesite of van adverteerders/werkgevers. En als ik toch bezig ben, ga eens met elkaar om de tafel zitten en spreek met elkaar standaarden af. Welke onderdelen horen wel, en welke horen niet in de e-mail, hoe toon je vacatures (luister je mee, UWV?) en hoe moeilijk wil je het een werkzoeker maken om de toezending van e-mails te stoppen? En nog allerhande andere zaken, maar misschien is het beter als jullie dat zelf bedenken. De vacature alert is een gemaksfunctie. Maak het dan ook een gemaksfunctie. Namens de werkzoekers, dank voor het lezen. En hopelijk de nodige verbeteringen

Slotopmerkingen
Dit is de zesde aflevering van een reeks waarbij ik in het nodige detail de interactie en usability van het primaire proces voor werkzoekers probeer te analyseren bij grote vacaturesites, staffing sites, recruitment sites, werken bij sites, en eventueel andere sites. Met als doel om op basis van werkelijke voorbeelden de do’s en don’ts te belichten evenals interessante oplossingen voor bestaande problemen. Met als achterliggend doel om de site owners te stimuleren hun sites te verbeteren. En daarmee een (veel) betere ervaring aan hun doelgroep te bieden. Een mooiere wereld. En dat in deze tijd…

In deze serie worden de volgende onderdelen behandeld:

  1. Introductie
  2. I De snelzoekfunctie.
  3. II Het vacature zoekresultaat.
  4. III Filteren en sorteren.
  5. IV Vacature alert.
  6. V E-mails obv. vacature alert.
  7. VI Vacature detailpagina.
  8. VII Solliciteren.
  9. VIII Bedankt pagina


In het volgende artikel behandel ik de vacaturedetailpagina. Maar eerst ga ik nadenken over de voor- en nadelen van een tweede sabbatical

Geef een reactie