VI Vacature detailpagina

Kop in het zand bij usability issuesVandaag ga ik door met het zesde artikel in de reeks over het primaire proces voor werkzoekers op een vacaturesite.

Dit keer gaat het over de vacature detailpagina, de pagina (of sectie van de gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina) waar de werkzoeker alle informatie (fingers crossed) kan vinden van een specifieke vacature met als doel om te kunnen beoordelen of deze vacature al dan niet sollicitatiewaardig is:

Er zijn nog altijd sites die het vacature zoekresultaat niet hebben gecombineerd met de vacature detailpagina. Dit lijkt niet in het belang van de werkzoeker en daarmee is het hopelijk een tijdelijke situatie. De vraag is echter hoe lang deze tijdelijke situatie zal blijven bestaan. Hoe dan ook, op deze pagina ziet de werkzoeker de details van de vacature inclusief alle informatie om tot de volgende afweging te komen: dumpen – bewaren – solliciteren

En dan nu mijn ervaring met de 5 vacaturesites (Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Jobbird, Indeed):

Werk.nl
Dit is de vacature detailpagina van Werk.nl:

Vacature details - Werk.nl

Werk.nl is het lelijkste eendje van de vacaturesiteklas als het om de vacature detailpagina gaat. En dat is niet alleen omdat UWV er nog altijd niet voor heeft gekozen om te upgraden naar een gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina. Het wil niet zeggen dat er bij UWV geen veranderingsbereidheid is als het om de Werk.nl site gaat, maar dat de technische infrastructuur in combinatie met risicomijdend gedrag van meerdere managementlagen zorgt voor een volledige verstijving van de mogelijkheden om Werk.nl te moderniseren. En dan bedoel ik moderniseren tbv de werkzoekers en niet een of andere technische modernisering waar werkzoekers geen baat bij hebben.

Genoeg tranen, laten we het scherm eens bekijken, en daar is het nodige mis:

 1. Er ontbreekt de mogelijkheid van een zoekfunctie, waardoor de werkzoeker de eigen zoekcriteria kan aanpassen, uitbreiden of krimpen.
 2. Er is geen mogelijkheid om door de vacatures in het zoekresultaat te navigeren zonder terug te moeten.
 3. De knop Solliciteren is een fopknop.

Dit is namelijk wat een werkzoeker te zien kan krijgen als op de knop Solliciteren geklikt is:

Werk.nl - Solliciteren 1

Inderdaad. Geen sollicitatieformulier, maar een volgende stap in een sollicitatieproces via andere kanalen. En die volgende stap kan een blokkade vormen:

Werk.nl - Solliciteren 2

Dat had je dus wel wat eerder kunnen zeggen op een manier die niet te missen is voor een werkzoeker. Nu sta ik ineens aan het eind van de rit zonder daarvoor gewaarschuwd te zijn. Behoorlijk frustrerend.

Omdat Werk.nl veelal duplicaten van vacatures voert die ook elders online zijn te vinden is het misschien een idee om voortaan, in bovenstaande situatie en vergeljkbare situaties,  een link naar de vacature bieden die naar een website verwijst waar wel direct gesolliciteerd kan worden. Ook dit kan transparantie op de arbeidsmarkt betekenen.

Nationale Vacaturebank

Dit is de vacature detailpagina van Nationale Vacaturebank:

Vacature detailpagina - Nationale Vacaturebank

Net als bij Werk.nl is ook hier geen gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina aanwezig. Mar dit keer gaat het over over een commerciele vacaturesite in plaats van de site van een uitvoeringsorganisatie (lees: overheidssite). Een significant verschil lijkt me, want bij Nationale Vacaturebank moet geld verdiend worden. Maar wacht eens even… als ik vandaag (9 september) naar Nationale Vacaturebank ga, zie ik dit:

Combinatiepagina - Nationale Vacaturebank

Nationale Vacaturebank heeft plotsklaps wel een gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina! Ik weet niet of de site de nieuwe variant aan het A/B testen is of dat ik nog een of andere cached versie van de vacature detailpagina had. Maar wat het ook is, Nationale Vacaturebank is eindelijk weer bij de tijd, waar het deze combinatiepagina betreft althans.

Nadere inspectie van deze pagina leert dat er nog wel wat kan verbeteren. Zoals de zoekfunctie. Er worden geen vacature aantallen getoond in de zoekfunctie of bij de filteropties. En dat terwijl voor werkzoekers dit uitermate relevante informatie is. De filters staan op een kluitje bij elkaar. Als je meer dan 1 filteroptie  bij hetzelfde filter kiest dan worden de geselecteerde opties getoond waar eerst het label van het filter stond. Wat aanleiding kan geven tot onderstaande vrolijkheid:

Nationale Vacaturebank - filters

Nou is dit natuurlijk een weinig realistische zoekopdracht maar het geeft vooral aan dat je dingen niet moet vermengen. Separeer de filters van de geselecteerde filteropties waardoor de filters altijd herkenbaar en toegankelijk zijn. En zorg er tevens voor dat de geselecteerde filteropties allemaal zichtbaar zijn en ook nog verwijderd kunnen worden.

De lijst met vacatures ziet er goed uit, maar is te schaars als het om relevante informatie gaat. Nou staat deze informatie wel op dezelfde pagina als je de vacature hebt aangeklikt in de vacaturelijst, maar dat is bepaald niet intuitief te noemen. Oftewel, neem onderstaande informatie over bij elke vacature in de lijst van vacatures:

Nationale Vacaturebank - vacaturekenmerken

Daar ga je werkzoekers blij mee maken. Minder vruchteloos geklik en daaruit voortvloeiende teleurstellingen.

Er gaan vruchteloze kliks komen op de gesorteerd op datum tekst boven de lijst met vacatures. Je verwacht dat het klikbaar is, maar dat is niet zo. Het is blijkbaar alleen maar informatie. Met de suggestie van een link. Kan je beter niet doen.

De lijst met vacatures heeft een continuous scroll en dat is wat mij betreft een prima oplossingen hoewel de meningen in ux-land hierover verdeeld zijn. Alleen voert het veel te ver om in deze context daar aan te besteden. Misschien een andere keer.

Een vreselijke blunder is de verplichting om te registreren als je op de knop solliciteren klikt. Wat een stompzinnige en contraproductieve drempel werpt Nationale Vacaturebank hier op. En waarom? Om profielinformatie te vangen zodat de werkzoeker kan worden verkocht aan wanhopige werkgevers? Doe toch normaal en laat mensen solliciteren zonder deze blokkade. En vraag achteraf of ze misschien willen registreren.

Afijn, een hoopvolle ontwikkeling door de komst van de  gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina bij Nationale Vacaturebank! Dat is een duidelijke stap in de goede richting. Er zijn echter heel wat bevindingen ten aanzien van deze pagina waardoor de initiele vreugde behoorlijk afneemt en waarvan ik hoop dat Nationale Vacaturebank een paar sprintjes inricht (wie scrumt er tegenwoording nog niet?) en de zaken oplost.

Monsterboard

Dit is de gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina van Monsterboard:

Combinatiepagina - Monsterboard

Bovenstaand scherm krijg je te zien als je via de zoekfunctie op de homepage hebt gezocht. In plaats van de details van het bovenste zoekresultaat in de rechterkolom (de vacature details) laat Monsterboard hier een bedelcampagne zien voor cv’s. Niet in het belang van de werkzoeker maar om de behoefte van Monsterboard te vervullen. Een bad practice van de vacaturesite die ooit de grootste/belangrijkste kon worden genoemd maar nu als een aanhangsel van de grootste/belangrijkste uitzender, Randstad, fungeert.

Als ik op het bovenste zoekresultaat in de linkerkolom (de lijst met vacatures) klik dan krijg ik in de rechterkolom wel de details van deze vacature te zien:

Combinatiepagina2 - Monsterboard

Helaas worden er veel te weinig kenmerken getoond, zowel in de lijst met vacatures als in de vacaturedetails. En dat maakt deze pagina weinig waardevol en zorgt ervoor dat de werkzoeker op zoek moet gaan naar wezenlijke criteria als het aantal uur/week, opleidingsniveau en contractvorm. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier blij van wordt.

Werkzoekers worden ook niet blij van de filters die door Monsterboard worden geboden: Functietype, Datum geupload (?), Afstand. En dat is het. Bijzonder karig, mag ik wel zeggen. En wat is datum geupload? Is dat soms de plaatsingsdatum of publicatiedatum? Zeg dat dan! En is afstand niet gewoon een kenmerk dat bij het Waar veld in de primaire zoekfunctie thuishoort? Ja natuurlijk is dat zo! Maar in plaats van de werkzoeker te faciliteren laat Monsterboard de werkzoeker speuren naar dit kenmerk. Bijzonder onhandig!

Ter vergelijking, het zoekresultaatscherm van de Randstad site. Randstad is de eigenaar van Monsterboard, maar Monsterboard lijkt te zijn vergeten om even naar de site van de moeder te kijken. En Randstad heeft vergeten supervisie toe te passen:

Randstad - zoekresultaatscherm

Randstad laat een veel betere situatie zien, met afstand als een rubriek binnen de primaire zoekfunctie (Wat & Waar) en met relevante filters(vakgebied (miet erg relevant overigens), opleidingsniveau!, uren per week!, soort dienstverband!

Dus Monsterboard, ga eens in gesprek met de buren en vraag op een kopjs suiker. Dan kan je binnen no-time je eigen site aanzienlijk verbeteren.

En ascetisch scherm kan in het algemeen op mijn goedkeuring rekenen, maar in het geval is het een behoorlijke treurnis.

Jobbird

Dit is de gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina van Jobbird:

Combinatiepagina - Jobbird

Ja, ja, Jobbird had een combinatiepagina toen het nog in het aardbevingsgebied rondvloog, maar werd gedowngrade naar een klassieke schermflow (met separate vacature lijstscherm en vacature detailscherm). Maar nu hebben de (niet meer zo) young guns van YoungCapital de wijze keuze gemaakt om de combinatiepagina in ere te herstellen. Namens alle werkzoekers in Nederland: Hartelijk dank!

Ik zal separaat aandacht besteden aan de nieuwe combinatiepagina van Jobbird. Het voert nu te ver in het kader van het primaire proces voor een werkzoeker om alle onderdelen van de pagina te bespreken. Maar volgens mij heeft Jobbird er wel iets moois van gemaakt, hoewel het natuurlijk altijd beter kan. Zo kan ik me herinneren dat we bij Adecco een nieuwe site lanceerden met een zwarte achtergrond. Dit is uit de oude doos, want het speelde ruim 20 jaar geleden. Hoe dan ook, het aantal sollicitaties knalde door het dak. Met slechts 1 kantekening, alle sollicitanten bleken grafdelvers; en zij waren volledig verliefd geworden op onze zwarte site. Het moge duidelijk zijn dat we daar niet naar op zoek waren.

Indeed

Dit is de gecombineerde vacature zoekresultaat – vacature detailpagina van Indeed:

Combinatiepagina Indeed

Ondanks het beperkte gebruik van kleur oogt deze pagina erg druk. En dat komt door de verschillen de lettergroottes, het uitbundige gebruik van cartouches en het aantal gebruikte kaders. Je weet niet waar je moet kijken. En dat is jammer want Indeed heeft een pagina met veel content en veel relevante functionaliteit in elkaar gedraaid.

Met uitzondering van Werk.nl gebruiken alle sites een combinatiepagina, en dat laatste is een goede ontwikkeling vanuit het perspectief van werkzoekers. Ik hoop dat Werk.nl besluit om met de stroom mee te zwemmen. Hoewel het hebben van een combinatiepagina een goede stap is, is het natuurlijk niet voldoende. Welke functionaliteit bied ik de werkzoeker (en waarom) en welke content toon ik in het vacature zoekresultaat enerzijds en in de vacature detaild anderzijds. En dan is er nog de interactie, die vooral van belang is bij het uitvoeren van zoekopdrachten, facetten en sorteermogelijkheden. En hoe beweeg ik door de lijst met vacatures. Over al deze onderdelen zal ik een aparte reeks artikelen schrijven. Hopelijk biedt dat inspiratie.

Slotopmerkingen
Dit is de zevende aflevering van een reeks waarbij ik in het nodige detail de interactie en usability van het primaire proces voor werkzoekers probeer te analyseren bij grote vacaturesites, staffing sites, recruitment sites, werken bij sites, en eventueel andere sites. Met als doel om op basis van werkelijke voorbeelden de do’s en don’ts te belichten evenals interessante oplossingen voor bestaande problemen. Met als achterliggend doel om de site owners te stimuleren hun sites te verbeteren. En daarmee een (veel) betere ervaring aan hun doelgroep te bieden. Een mooiere wereld. En dat in deze tijd…

In deze serie worden de volgende onderdelen behandeld:

 1. Introductie
 2. I De snelzoekfunctie.
 3. II Het vacature zoekresultaat.
 4. III Filteren en sorteren.
 5. IV Vacature alert.
 6. V E-mails obv. vacature alert.
 7. VI Vacature detailpagina.
 8. VII Solliciteren.
 9. VIII Bedankt pagina


In het volgende artikel behandel ik de solliciteren functie. Maar eerst ga ik nadenken over de voor- en nadelen van een tweede sabbatical

Geef een reactie