Als er één schaap (WaveTrackR) over de dam is (AI vacatures) dan volgen er meer

WaveTrackR, een Brits ATS, maakte medio december 2022 wereldkundig dat zij nieuwe functionaliteit aan hun ATS hadden toegevoegd:

WaveTrackR: AI Job advert assistant

Jawel, met de nieuwe functionaliteit van WaveTrackR kan je vacature-advertenties laten genereren*. Met behulp van AI natuurlijk, anders was het geen nieuws geweest. Of ChatGPT onder de motorkap zit is niet bekend, al zou het me niets verbazen. Maar ChatGPT is natuurelijk niet de enige AI-engine die je kan trainen om vacatureteksten te genereren.

Het proces
Hiwer verwachtte ik eigenlijk een 1 – 2 – 3 tje, maar in plaats daarvan krijg ik zes stappen om mijn oren geslingerd. Maar desondanks blijft het een overzichtelijk proces zolang je je eigen informatie maar in orde hebt:

WaveTrackR: het proces

De voordelen
Allemaal leuk en aardig, maar wat krijg ik daarvoor? Nou, dit:

WaveTrackR: de voordelen

Ten aanzien van hert voorkomen van schrijffouten kunnen we het er vast over eens worden dat dit een groot winstpunt is van deze technologie. Maar ik weet het nog niet zo net met de tijdswinst, ook al is het genereren van een vacaturetekst natuurlijk razendsnel. Maar het bij elkaar harken van de onderliggende gegevens gaat voor zover ik weet niet sneller. En als je dan een template hebt om die gegevens in te vullen dan is het verschil waarschijnlijk beperkt.

En dan nog iets. Op dit moment is het blijkbaar zeer eenvoudig om de mate van robotisering van een vacaturetekst te bepalen. Hoe zal een potentiële kandidaat zich voelen dat de vacaturetekst die hij/zij/x net heeft gelezen en waar hoog opgegeven wordt over de menselijke waarden van het bedrijf gemaakt blijkt te zijn door een robot?

Huh?
En WaveTrackR komt ook nog met een zeer merkwaardige alinea:

WaveTrackR: Huh?

WaveTrackR is zich zeer bewust van het duale karakter van AI; brengt het uitsluitend zegeningen of brengt het ook ontslag? En daarom schiet het bedrijf in een kramp in één zin waar maar liefst driemaal wordt verzekerd dat de technologie geen mensen, creativiteit en een persoonlijke touch gaat vervangen. Nou, vergeet het maar natuurlijk.Het gaat taken van mensen vervangen, en als de optelsom van taken x het aantal mensen die deze taken uitvoert groot genoeg is dan betekent dat vanzelfsprekend ontslag (of gaan we de keer dan ineens wel echt meer aandacht aan kandidaten geven?). En hoeveel creativiteit zit er nou werkelijk in het opstellen van een vacaturetekst (en welke objectief meetbare meerwaarde heeft dat boven een AI-gegenereerde tekst)? Ik ben in ieder geval niet bekend met degelijk wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.

En dan is er nog de krankzinnige zin met: Recruiters are busy, they are not copywriters? Als busy betekent dat ze dit als excuus gebruiken dan is ontslag op staande voet misschien wel de beste reactie. Wat is er naast onboarding (vanaf het eerste contact met een kandidaat) belangrijker om ervoor te zorgen voor de start van een onboardingproces? Inderdaad, dat is een vacaturetekst van een hoge kwaliteit. En als de logische en onvermijdelijke trend richting sourcing blijft doorzetten dan is er wellicht steeds minder tijd nodig voor het maximaliseren van de kwaliteit van een vacaturetekst. En voor het AI ondersteund genereren van vacaturetreksten danwel het met behulp van copywriters schrijven van vacatureteksten.

Slotopmerkingen
WaveTrackR lijkt het eerste ATS dat haar klanten de mogelijkheid biedt om vacatureteksten te laten genereren via AI. Hot and happening natuurlijk, maar vooralsnog onduidelijk hoe groot het werkelijke voordeel zal zijn (met uitzondering van de taalkwaliteit). Maar als er één schaap over de dam is dan volgen er natuurlijk meer. Dus: wie volgt?

En zie “wie volgt” wat breder dan alleen het ATS wereldje. Van allerlei kanten zal het domein worden overspoeld met dit soort diensten. En flip het ook eens even om, wat te denken over het via AI genereren van kandidaatprofielen. Eventueel afgestemd op een specifieke werkgever of vacature? Ik voorzie een grote toekomst voor sourcers die echt van fake kunnen onderscheiden. Ahh.. hoor ik daar een nieuwe training aankomen? Copywriters opgelet!

*een link staat niet gelijk aan een endorsement

Geef een reactie