It’s on like Donkey Kong! Bard en ChatGPT kruisen de degens

The incorrect answer has raised questions about the accuracy of the chatbot.Het was natuurlijk geen enkele verrassing dat Google met een reactie zou komen op de OpenAI/Microsoft revelatie (Chat)GPT. Het was alleen een verrassing dat het zo lang duurde. Maar nu is er aan het wachten een eind gekomen, want Google heeft Bard gelanceerd. Een minstreel dus, een bijzondere naamkeuze. Ik hoop dat de antwoorden van Bard net zo welluidend zullen zijn als zijn/haar/x naam suggereert.

Hoe dan ook, er zal in de komende tijd een wildgroei aan AI applicaties het licht zien, al dan niet geforceerd door ChatGPT en/of Bard of met gebruikmaking van deze twee toepassingen (API’s). En het lijdt evenmin twijfel dat er uiteindelijk ook zinvolle toepassingen worden gevonden die kunnen worden ingepast in bestaande processen. Maar daarvoor moeten we eerst nog even door de Himmelhoch jauchzend, zum tode betrübt cyclus die nu eenmaal bij digitale innovaties hoort. En er moet ongetwijfeld het één en ander worden aangepast om al die nieuwe functionaliteit te laten werken in de verschillende fases van de recruitment cyclus.

Kan AI ons redden van het voorlopig chronische tekort aan werkenden? Lauw kans, tenzij taalmodellen in staat zijn zich te transformeren tot zorgmedewerkers, bouwmedewerkers, logistieke medewerkers, horeca medewerkers, politie medewerkers, defensie medewerkers, etc. Alleen binnen het IT werkveld is er kans op enige verlichting, niet persé door artificiële medewerkers, maar door een hogere productiviteit van bestaande medewerkers. Vergeet niet dat innovaties binnen de particuliere sector zelden zorgen voor nieuwe werkwijzen, maar wel tot een efficienter gebruik van de beschikbare capaciteit. Waarbij ik gemakshalve de komst van internet gemakshalve vergeet. En ook dan nog ging dat niet in één keer.

We kunnen op korte termijn wel met een minimale inspanning Sinterklaas gedichten schrijven, ons voordoen als briljante wetenschappers, extreem productief studeren, vacatures en cv’s voor ons laten schrijven en nog vaker en massiever plagiaat plegen. Dit alles (en nog veel meer) onder de voorwaarde dat we in staat zijn fatsoenlijke “prompts” te schrijven. Oftewel, een boodschap aan onze AI compaan zodat hij/zij/x een goede reactie kan formuleren. In vrijwel foutloos Nederlands. Wat ook geen sinecure is. Ik wilde aan ChatGPT vragen hoe hij/zij/x aankijkt tegen de “meer als, meer dan” discussie aankijkt maar ik kreeg slechts de weinig bevredigende reactie: ChatGPT is at capacity right now… Waar is een AI compaan als je er één nodig hebt…

We zitten op dit moment ongetwijfeld op de piek van de hype cycle. Als het verleden enige indicatie biedt voor de toekomst, dan betekent het dat we eerst door de zogenaamde trough of disillusionment moeten voordat we daadwerkelijk praktische oplossingen tot onze beschikking krijgen. Tot die tijd is het devies: sit back and relax  en laat de marketeers lekker de boel opblazen tot mythische proporties. Vervolgens krijgen we de onvermijdelijke implosie met een goede kans op daarop volgende zinvolle toepassingen. Ook voor recruitment natuurlijk.

Wat ondertussen wel aanbevelenswaardig is, is om de EU richtlijnen met betrekking tot AI te gaan lezen. Daar heb je nu nog lekker de tijd voor en voorkomt dat je later met allerhande problemen wordt geconfronteerd. Voor de goede orde, recruitment systemen met kandidaatgegevens worden door de EU als hoog risico systemen aangemerkt als deze (de data) gemixed worden met AI systemen. Dat kan weleens een dingetje worden gezien de recente missers op dit gebied bij onder meer Amazon. Ook leuk om te lezen is het boek Weapons of math destruction van Cathy O’Neil. Je hoeft je dus niet te vervelen en het zal goed bestede tijd zijn.

Live long and prosper.

Geef een reactie