Oproep: Dark patterns bij recruitment sites?

Dark pattern designEind januari hebben de Europese Commissie en nationale consumentenbeschermingsautoriteiten van 23 lidstaten, Noorwegen en IJsland (CPC Network) de resultaten vrijgegeven van een screening (“sweep”) van detailhandel websites, met de volgende conclusie:

This check covered 399 online shops of retail traders selling products ranging from textiles to electronic goods. It also focused on three specific types of manipulative practices that are often known to push consumers into making choices that may not be in their best interest, so-called ‘dark patterns’. These include: fake countdown timers; web interfaces designed to lead consumers to purchases, subscriptions or other choices; and hidden information. The investigation showed that 148 sites contained at least one of these three dark patterns.

Dat is dus een behoorlijk gemiddelde…

Als één van de vervolgstappen gaan de nationale consumentenbeschermingsautoriteiten contact opnemen met de betrokken handelaren om hun websites te corrigeren en verdere actie te ondernemen indien nodig, volgens hun nationale procedures.

Voor zover ik weet is in dit traject geen vacaturesite, uitzendsite, vacature-aggregator, recruitmentsite, overheidssite of werken-bij site meegenomen.

Maar ik ga er vanuit dat op het gebied van dark patterns niets menselijks ons vreemd is. Toch? Daarnaast is de potentiële impact van het verleiden van een bezoeker tot het doen van een sollicitatie andere koek dan het verleiden tot het kopen van een paar wintersokken…

Daarom mijn oproep, is er een banensite die jij kent waar dark patterns een onderdeel maken van de verleiding van een bezoeker om tot actie te komen, laat het mij weten. Via een reactie op dit artikel op RecruitmentMatters, via Twitter of via Linkedin.

Ik heb zo snel alleen voorbeelden gevonden bij Adzuna en Young Capital van de aanwezigheid van dark patterns:

Adzuna

Adzuna: dark patterns

Young Capital

Young Capital: Dark patterns

In beide gevallen proberen de visueel dominante en suggestieve berichtjes de bezoeker te verleiden tot een sollicitatie.

Geef een reactie