Joboti overgenomen door Textkernel

Logo en logotype JobotiTextkernel lijkt met een shopping spree bezig. Want na de overname van Sovren eind 2021, de overname eind 2022/begin 2023 van WiseGuys, is er nu de overname van Joboti. En dan vergeet ik bijna nog de overname van Akyla medio 2022. Dat zijn dus vier organisaties die je op de één of andere manier moet integreren; zowel organisatorisch als technisch. En ik durf te wedden dat Textkernel ook nog de opdracht heeft om organisch te groeien. Dat maakt 2023 ongetwijfeld tot een uitdagend jaar voor het bedrijf.

Textkernel, een leverancier van AI-oplossingen voor de recruitmentmarkt heeft onlangs in samenwerking met strategische software-investeerder Main Capital Partners (“Main”) de overname aangekondigd van Joboti, een gespecialiseerde, snelgroeiende aanbieder van geautomatiseerde candidate engagement recruitmentoplossingen.

Nu had ik al vaker van Joboti gehoord, maar me nog nooit in hun diensten verdiept. Een omissie, gezien het feit dat deze partij “geautomatiseerde candidate engagement recruitmentoplossingen” in de aanbieding heeft. Doe mij maar een visitekaartje met zo’n ondertitel!

Omdat tijd kostbaar is, heb ik ChatGTP gevraagd wat/wie Joboti is:

Welke diensten biedt Joboti?

De eerste drie punten klinken als concrete producten/diensten, het vierde punt is een nogal vage zin die eerder een soort samenvatting lijkt voor de drie eerdere punten. Het het vijfde punt klinkt als een onderdeel waar Textkernel al enige ervaring mee heeft. De concrete producten/diensten lijken me vooral add-ons voor ATS-leveranciers, die dit weer in hun eigen marktplaatsjes (analoog aan ‘pensioenpotjes’) kunnen aanbieden.

Ik ben door deze aanvullende informatie wel een beetje in verwarring. Want waarom heeft Textkernel Joboti overgenomen. Is het de geografische ligging? Of is het de ambitie om een ATS te worden?:

Door deze overname komen twee organisaties bij elkaar die beide inzetten op naadloze, geautomatiseerde en schaalbare oplossingen voor recruiters en sourcingprofessionals. De geavanceerde parsing- en matchingtechnologie van Textkernel in combinatie met de innovatieve candidate engagement-technologie van Joboti verschaft recruiters een krachtig platform om met minimale inspanningen de juiste kandidaten te vinden en te benaderen.

Wat ik altijd heb geleerd van mijn interacties met Textkernel is dat een ATS-leverancier een partner is en geen concurrent. Maar bovenstaande uitspraak van Gerard Mulder suggereert wat mij betreft iets anders. Wat overigens een prima te verdedigen ambitie zou zijn, maar tegengesteld aan mijn perceptie. Mogelijk moet ik me inschrijven voor een opfriscursus. Overigens zou dit wel goed nieuws zijn voor de naast Textkernel nog resterende cv/vacature parser(s) op deze aardkloot.

Verder vind ik in het persbericht opvallen dat de eigenaar van Textkernel, Main Capital Partners, wordt genomend als zijnde betrokken in de deal met Joboti. Maar dat spreekt toch voor zich? Textkernel kan een overname niet doen zonder dat Main er kennis van heeft en er akkoord op heeft gegeven. Of is dat ook ouderwets denken?

Hoe het ook zij, Textkernel is weer wat groter, en complexer, geworden. En laat ik dit niet vergeten: gefeliciteerd met de overname van Joboti!

Geef een reactie

1 Comment
 • Guus Meijer
  says:

  Nou Marc een platform is nog geen ATS, en niet ieder ATS is een platform.
  Textkernel blijft graag de beste tools leveren aan al onze ATS partners.
  En als die tools onderling goed verbonden zijn en elkaar versterken en zelfs nieuwe producten of diensten mogelijk maken dan kan je wel van een platform spreken.

  Voor wat waard is: volgens mij denk je niet ouderwets, maar er zijn verschillende niveaus van betrokkenheid. Van zijdelings op de hoogte tot cruciaal in het proces.

  Dank voor de felicitaties!!