Verlink je vriendje voor een tientje: Cruit. Jazeker, een online referral toepassing

imageIn september 2019 heb ik voor de laatste keer over een een online referraltoepassing (RecruitingFriends) geschreven. In de tussenliggende periode groeide bij mij langzaam het vertrouwen dat er nooit meer iemand zo gek zou zijn om een online referraltoepassing te lanceren. Maar ik heb me vergist…

Ondertussen is het slachtveld van gesneefde online referral toepassingen meer dan groot genoeg: Jobflirters, Jobtippers, Recruitr, JobAmbassadors, Jobster, Zubka, Friendhunter en Spotajob, Whizper, Jobylon, CareerSonar, Whistetalk, GooodJob, WorkWith.Me, SocialCareer, SocialCruiter, Surge, PopHire, TopProspect, Bonu$box, KenjijiemandJobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe, Nexi, Zao, Zalp, Referagig, Jobhuk, Employyd, MyJobCompany, Fillip, HaveYouMet, RecruitingFriends (pardon: mogelijk nog levend).

Mijn vertrouwen werd bruut aan barrels geschoten toen ik over Cruit struikelde. En Cruit stelt, net als de meeste van haar overleden voorgangers, referrers voor als geldwolven. Vandaar de titel: Verlink je vriendje (alweer) voor een tientje:

Deel (long) homepage Cruit met payoff van de site

Deel (long) homepage Cruit met payoff van de site

Cruit vind blijkbaar de kern van haar dienstverlening het incentive om geld te verdienen aan je (vertrouwde) netwerk, zo blijkt ook uit onderstaande afbeelding:

Cruit website, processtappen met (tussentijdse) beloning aan referrer bij gerealiseerde resultaten

Cruit website, processtappen met (tussentijdse) beloning aan referrer bij gerealiseerde resultaten

Een attitude die in het angelsaksische deel van de wereld (en mogelijk ook in Rusland bij het werven van recruten) mogelijk nog enige kans van slagen heeft, maar in ons land bij herhaling heeft bewezen niet te werken (zie bovenstaande lijst met slachtoffers). Is Cruit daarom op weg naar een enkeltje Deathpool? Waarschijnlijk wel, maar laat ik voor de zekerheid nog iets verder kijken.

Allereerst kan er zich natuurlijk een mentaliteitsverandering bij de Cruit doelgroep aan referrers hebben voltrokken. Een torenhoge inflatie kan dat effect misschien wel hebben; de gaten in het budget kunnen worden gevuld met het te gelde maken van je netwerk. Maar dan zou ik het logischer hebben gevonden als LinkedIn zich als de ultieme referral oplossing had opgeworpen. Niet een starry-eyed startup.

En misschien heeft Cruit wel een unieke component in zich waardoor het dit keer wel gaat lukken.

Is het hun product?

Componenten van Cruit’s product

Componenten van Cruit’s product

Nee, in het product lijkt niets unieks te zijn wat het verschil zou kunnen maken. Sterker nog, zes van de negen componenten lijkt op dit moment nog toekomstmuziek. En een leaderboard? Serious gaming, seriously?

Is het hun missie?

Cruit is on a mission to revolutionize the way companies hire talent. We believe that referrals are the most powerful tool for companies to find the best candidates, and we’re dedicated to leveraging that power to help businesses around the world build amazing teams. Our goal is simple: to turn employees and communities into a “Cruiter”.

Referral recruitment bestaat al heel erg lang, en is één van de meest zinnige manieren om personeel te vinden onder de voorwaarde dat de huidige medewerkers bereid zijn om hun netwerk ‘beschikbaar’ te stellen. En dat is niet vanzelfsprekend, maar automatisering is hierin op geen enkele manier een oplossing. Het kan uitsluitend een al bestaand succesvol referral programma efficiënter maken en eventueel versterken.

En daarom, nee, het is dus ook niet hun missie.

Is het hun team?

Team Cruit

Team Cruit

Een jong en ongetwijfeld ambitieus team, maar geen ervaring binnen het HR/recruitment domein, afgezien van enige ervaring met een zelfgebouwde dertien-in-een-dozijn vacaturesite (Otellu) die (op dit moment) geen vacatures meer lijkt te hebben. Die laat ik maar niet meetellen. En laat ik de vier heren vanaf deze plek natuurlijk alle succes toewensen. En vooral veel, heel veel geluk. Want dat zullen ze met name nodig hebben. Maar aangezien ik de toekomst niet kan voorspellen is er altijd een kans dat deze heren gaan verrassen.

Is er nog iets anders? Jawel, er is funding. Via Slingshot Ventures. Volgens Crunchbase is het seed funding, de hoogte waarvan is niet bekend gemaakt.  Funding is altijd fijn, want daarmee kun je het langer volhouden. Of dat uitstel van executie betekent, of dat hiermee de through of desillusion kan worden overwonnen, ligt in de toekomst opgesloten.

Geef een reactie