stepstone: een nieuwe interface zonder enige vernieuwing, 3

image

stepstone heeft een nieuwe interface voor haar vacaturesites gelanceerd, en gisteren heb ik me gebogen over de vacature zoekresultaat pagina van de vernieuwde site. De dag daarvoor heb ik de homepage eens goed bekeken.

Vandaag ga ik verder met de vacature zoekresultaat pagina. Inderdaad stepstone heeft met de vernieuwing van haar site niet gekozen voor de combinatiepagina, ondertussen de nieuwe standaard bij grote(re) vacaturesites.

Laat ik verder gaan met mijn wandeling.

De vacaturedetail pagina

Dit is de ‘nieuwe’ vacaturedetail pagina van stepstone:

Vacaturedetail pagina stepstone

Vacaturedetail pagina stepstone

Een snelzoekfunctie op de vacature detailpagina… één moet er blijkbaar de eerste zijn. Waar de snelzoekfunctie op de homepage en op de vacature zoekresultaat pagina volstrekt logisch en nuttig is, is diezelfde functie volstrekt overbodig op de vacature detailpagina. De bezoeker is tenslotte niet meer in een zoekmodus, maar in onderzoeksmodus (is deze vacature misschien wat voor mij?). De kostbare schermruimte die de zoekfunctie inneemt kan uitstekend worden vrijgemaakt voor functionaliteit die stepstone juist niet biedt: navigatie door de individuele vacatures uit het zoekresultaat. Je weet wel: Vorige vacature, Volgende vacature en Terug naar het zoekresultaat. Bijzonder prettige functionaliteit voor de bezoeker, en helaas schitterend door afwezigheid op de stepstone site.

Opvalllend is dat bij de vacaturekenmerken salaris en opleidingsniveau ontbreken, toch wel redelijk belangrijke informatie voor een werkzoeker. Nu moet de totale vacature doorgenomen worden om die informatie te vinden. Aangezien salaris een dealbreaker kan zijn is het een stuk prettiger als dit zo snel mogelijk gemeld wordt. Verder heeft stepstone ervoor gekozen om elk vacaturekenmerk vergezeld te laten gaan met een icoon. Voegt niets toe, geeft cognitieve belasting maar ‘het staat toch geinig’…

En dan de rommelige knoppenrij daaronder:

  1. Knoptekst: Ik ben geïnteresseerd >. Ik ben geïnteresseerd? Wat is dat nou voor knoptekst? Kan ik niet solliciteren bij stepstone, maar alleen mijn interesse aangeven? Naar later zal blijken is dit gewoon een sollicitatieknop, maar stepstone heeft in haar oneindige wijsheid besloten daar een verwarrende naam aan te geven. Briljant… Hogeschool actie in de categorie how to fuck the user.
  2. Knoptekst: Hartje icoon + Bewaren. Gratis advies, verwijder het hartje en maak de knoptekst actiever door er Bewaar van te maken.
  3. Knoptekst: Share icoon. Waarom nu een icoon zonder tekst? Lekker consequent, misschien ook bedoeld om de bezoeker te verwarren?
  4. Knoptekst Printer icoon. Wederom een icoon zonder tekst.

Waarom niet gewoon een rijtje links, met de tot actie uitnodigende teksten, zoals Solliciteer, Bewaar, Deel (of Verzend) en Print.

Overigens nog leuk om te doen; klik eens op de share icoon. Want dan krijg je deze pop-up te zien:

Share pop-up met CAPTCHA

Share pop-up met CAPTCHA

Dit is best grappig, als het niet zo treurig was. Als ik een vacature naar iemand anders wil sturen (zeer in het belang van stepstone) dan krijg ik van stepstone een CAPTCHA gererveerd. Klasse!

Ik kan overigens niet eens terug naar het zoekresultaat via de vacaturedetail pagina, want iedere vacature wordt in een nieuw browser tab geopend. Om terug te gaan naar het zoekresultaat moet ik dus een eerder browser tab openen. stepstone wil blijkbaar niet dat de gebruiker meerdere vacatures bekijkt. Een interessante keuze.

Vacaturedetail pagina stepstone, 2

Vacaturedetail pagina stepstone, 2

Dit vond ik ook wel een interessante, in de vacaturetekst staat een link naar een sollicatieformulier op de site van de vacaturehouder. Als ik daarop klik krijg ik een sollicitatieformulier te zien. Simpel en duidelijk.

Maar zo gaat een sollicitatie via de knop Ik ben geïnteresseerd bepaald niet. Waarover later meer.


Eerst nog even het laatste deel van de vacature detailpagina :

Vacaturedetail pagina stepstone, 2

Vacaturedetail pagina stepstone, 2


Een rij van 10 soortgelijke vacatures… Los van de vraag of dat ook echt klopt is er de volgende vraag. Is de vacaturehouder, die betaald heeft om de vacature te mogen plaatsen, op de hoogte van deze poaching activiteit van stepstone. Mijn vacature gebruiken als uithangbord voor andere vacatures? Natuurlijk niet. Of tegen aanzienlijke korting want we blijven Nederlanders… Ik vraag me af of vacaturehouders weten dat dit gebeurt en snappen wat dit kan betekenen voor hun response rate.


En dan nu het sollicitatieproces via stepstone. Als ik op de knop Ik ben geïnteresseerd klik ,krijg ik dit te zien:

Sollicitatieproces stepstone, stap 1

Sollicitatieproces stepstone, stap 1

Voila, bovenaan de pagina staat het al, Je solliciteer voor. Het woord geïnteresseerd is verdwenen. Dus waarom wel gebruikt op de vacaturedetail pagina. Ik blijf me verbazen. En dan nog dit. Onderaan de pagina staat het volgende, in kleine lettertjes:

Door je aan te melden, verklaar je je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden. Lees ook ons Privacybeleid. Voor de uitvoering van de gebruikersovereenkomst e-mailen wij je passende vacatures en maken we je profiel en cv zichtbaar voor werkgevers, zodat je actief door hen gevonden wordt. Je kunt je later op elk gewenst moment weer uitschrijven voor e-mails en services waarvoor je eerder toestemming had gegeven of je profiel instellen op onzichtbaar.

Dit is een passieve opt-in. De meest bezoekers zich hier niet van bewust zijn. Op de een of andere manier denkt stepstone blijkbaar dat dit een fatsoenlijke manier van omgaan met bezoekers is. Maar het is het tegenovergestelde, stepstone prostitueert haar gebruikers. Bijzonder droevig.

stepstone geeft de bezoeker op deze pagina 3 opties, via een e-mail adres, via Google, of verder als gast. Natuurlijk moet je de laatste en kleinste… optie kiezen, maar de vraag is hoeveel bezoekers er in de verleidingstactieken van stepstone trappen.

Ik krijg vervolgens dit te zien:

Sollicitatieproces stepstone, stap 2

Sollicitatieproces stepstone, stap 2

Wederom een droevige verleidingstactiek, maar ik kies de negatief klinkende maar beste optie Nee, verder als gast. Waarna ik het sollicitatieformulier te zien krijg:

Sollicitatieformulier vacaturehouder

Sollicitatieformulier vacaturehouder

Dit is hetzelfde sollicitatieformulier dat ik meteen te zien krijg als ik op de link sollicitatieformulier in de vacaturetekst klik. stepstone laat mij dus door meerdere hoepels springen om hetzelfde doel te bereiken, uitsluitend om mij te verleiden tot het maken van een profiel of op zijn minst impliciet toestemming geef om me te laten spammen. 

Slotopmerkingen

stepstone heeft haar site van een nieuw design voorzien. En verder heeft ze vooral haar best gedaan om voor de hand liggende wensen en behoeftes van bezoekers te negeren en haar eigen behoeftes te maximeren. Voor zover ze ooit moeite heeft gedaan om die bezoekers te horen. Het resultaat is een ronduit beschamend warboel voor een zo grote vacaturesite. Een site die als de signalen ons niet bedriegen ook nog eens voor een IPO in 2023 staat. Mogelijk is het design de window dressing die bedoeld is het bruidje op te leuken, en ik maak me sterk dat een due diligence de doelgroep van consumenten volledig zal negeren. Waardoor er waarschijnlijk een veel te hoge prijs voor dit stuk wrakhout betaald zal gaan worden.

Eerdere afleveringen

stepstone: een nieuwe interface zonder enige vernieuwing, 1

stepstone: een nieuwe interface zonder enige vernieuwing, 2

Geef een reactie