Adzuna lanceert gratis AI interview coach ‘Prepper’ voor werkzoekers

Logo en logotype AdzunaAdzuna, een vacature aggregator, lijkt al enige tijd aan de weg te timmeren met AI-tools (Jobsworth, een salarisvoorspeller en ValueMyCV, een salarisvoorspeller voor werkzoekers) en komt nu met een nieuwe tool, Prepper. En dit zegt Adzuna:

For the first time, the recent advances in large language models (LLMs), alongside Adzuna’s proprietary data and expertise, have made it realistic to simulate interview questions for any job at any company, at scale.

Our new cutting edge tool Prepper allows jobseekers to prepare for job interviews by generating questions likely to be asked based on information from the job ad, as well as coaching them on how best to respond, changing the game for interviewees.

Interessant? Mogelijk, maar het klinkt alsof Prepper een belangrijke mogelijkheid laat liggen, namelijk het cv van de werkzoeker. Die content is natuurlijk van groot belang voor de recruiter/hiring manager en vormt ongetwijfeld een voedingsbodem voor vragen, ook in relatie tot de betreffende vacature. Maar dat laat onverlet dat deze eerste (?) stap in zichzelf natuurlijk ook interessant is.

En zoals hieronder blijkt, is dat ook het geval.

Hoe werkt het eigenlijk?:

Users simply paste the job title, job description and company name into Prepper, and the tool then generates the five interview questions most likely to be asked. Users can input draft answers to practise their responses. Adzuna’s AI coach will then provide feedback scores and detailed suggestions on how to improve, helping give candidates an edge over their competition.

Ik word nieuwsgierig van de opmerking dat de bedrijfsnaam moet worden opgegeven. Waarom?

Maar genoeg gereuteld, het is tijd om met de handen in de klei te gaan zitten. Dit is de homepage van Prepper

Homepage Adzuna Prepper

Homepage Adzuna Prepper

Oke, ik klik op de knop Get interview ready:

Invulformulier Adzuna Prepper

Invulformulier Adzuna Prepper

Nou, daar staan de drie invoervelden en als een drietal afbeeldingen die de stijl van de interviewer representeren (easy, hard en pirate) waarbij ik voor hard kies. Bij pirate heb ik een walking the plank vibe en daar heb ik geen trek in.

Na alles netjes ingevuld te hebben klik ik op de knop Get interview questions:

Resultaatscherm Adzuna Prepper

Resultaatscherm Adzuna Prepper

Dat ziet er degelijk uit, ik kom met deze vragen niet door het interview heen, zoveel is zeker. En als ik om een voorbeeld antwoord vraag in reactie op vraag 1 krijg ik dit te zien:

Voorbeeld antwoord Adzuna Prepper

Voorbeeld antwoord Adzuna Prepper

Goedemorgen, als ik dit soort antwoorden zou kunnen geven dan lieg ik mezelf zo in die business consultant rol.

Mijn antwoord krijgt bepaald geen applaus van Adzuna Prepper, zelfs het icoontje met de dame en de kat laten boze gezichten zien:

Beoordeling antwoord door Adzuna Prepper

Beoordeling antwoord door Adzuna Prepper

Gezien de wel zeer onzinnige inhoud van mijn reactie had ik eerlijk gezegd een slechtere score gehaald, dus Adzuna Prepper is in dit geval veel te soft. Maar wat weer zeer fraai is, is dat ik krijg uitgelegd dat mijn antwoord kant nog wal raakt.

En dan is er nog dit. Als ik één van de gegenereerde antwoorden gebruik als input voor alle vragen dan is de score voor elke vraag 85 of hoger… Dat is al bijzonder, maar dat het antwoord voor de bijbehorende vraag geen 100 scoort maar slechts 85 vind ik nog opvallender. Hoe dan ook, door deze truc ben ik plotseling in theorie die ideale kandidaat.

Beoordeling antwoorden op valle vragen, Adzuna Prepper

Beoordeling antwoorden op valle vragen, Adzuna Prepper

Het is duidelijk dat de AI gek is op de eigen teksten, ongeacht of het antwoord past bij de gestelde vraag. Hier is vast nog het nodige schuur- en lakwerk te doen voor Adzuna.

Slotopmerking

Adzuna Prepper is een interessante tool en volgens mij van waarde voor werkzoekers die zich serieus willen voorbereiden op een interview. De tool wordt gratis aangeboden door Adzuna, wat het geheel nog interessanter maakt. Sollicitatiecoaches van vlees en bloed hebben een tool in handen om hun klanten te helpen zich voor te bereiden voor een sollicitatiegesprek (Adzuna Prepper neemt Nederlandstalige cv’s in maar stelt de vragen in het Engels. Overigens is dit weer simpel om te zetten met ChatGPT of Google Translate in het Nederlands). Sollicitatiecoaches kunnen ook het moede hoofd in de schoot leggen en zelf op zoek gaan naar een andere baan.

Geef een reactie