Is de Nederlandse arbeidsmarkt de “minst transparante ter wereld”?

Geert-Jan WaasdorpGeert-Jan Waasdorp schetst in Zipconomy een inktzwart beeld over de transparantie van de Nederlandse arbeidsmarkt:

Waar vinden vraag en aanbod elkaar op de arbeidsmarkt? Voor de huizenmarkt hebben we Funda, een van de meest transparante huizenmarkten ter wereld. Als je naar Duitsland gaat, is er geen Funda, evenmin in België. Daartegenover staat de banenmarkt: 2.500 jobboards in Nederland, verder nog 20.000 marktplaatsen/intermediairs, en dan heb ik het nog niets over wat de detacheerders aan het doen zijn.’

‘In dit hele kleine landje hebben we zóveel marktplaatsen die alleen maar aan het schreeuwen zijn om aandacht. Vraag en aanbod? Je treft hier de minst transparante situatie ooit. Als wij een Funda zouden hebben in Nederland, dan verandert die markt fundamenteel ten voordele van werkgevers én werknemers. Een marktplaats voor vacatures, gigs, et cetera. Wie moet dat doen? ‘Werk.nl van UWV moeten ze meteen opheffen. Als je een account wil aanmaken als werkgever, dan krijg je een brief thuis met wachtwoord ‘binnen 3 dagen’. UWV moet uitkeringen uitgeven en andere functionaliteiten aan Randstad geven of een andere partij.’

En om die reden noemt Waasdorp de Nederlandse arbeidsmarkt de “minst transparante ter wereld”. Nou, dat is duidelijke taal, toch? Alleen vind ik het wel wat kort door de bocht en ook bezijden de waarheid. Toegegeven, er is geen Funda voor banen, maar er is wel Werk.nl En daar zijn toch heel wat vacatures te vinden, als je tenminste met DigiD inlogt:

Werk.nl Zoekpagina vacatures

Werk.nl Zoekpagina vacatures

In het blauwe vlak staat dat je in 210.000 vacatures kunt zoeken als je inlogt met DigiD. 210.000 vacatures. Dat is best veel. Laat ik dat eens vergelijken met het aantal nieuwe online vacatures dat per maand wordt gepubliceerd, zoals gepubliceerd door Jobfeed. Dit zijn alle soorten vacatures; bij werkgevers en via intermediars, vast, tijdelijk en contract. Over de afgelopen 5 maanden van 2023 zijn gemiddeld ruim 300.000 vacatures per maand gepubliceerd. Als we die 210.000 vacatures in Werk.nl zouden vergelijken met de 300.000 vacatures die maandelijks worden gepubliceerd dan is Werk.nl weliswaar geen Funda, maar heeft het met 69% dekking toch een zeer fors deel van de vacaturemarkt beschikbaar. Als ik tenminste de gemiddelde levensduur van een vacature op een maand zet. Als het langer is dan daalt bovenstaand percentage, als het korter is dan stijgt het.

Ik ben absoluut geen fan van Werk.nl maar als het gaat om de omvang van het vacature-aanbod dan heeft de site een meerwaarde. Vooral omdat geen van de vacaturesites, vacature-aggregatoren en/of intermediair sites voldoende hun best hebben gedaan om de markt af te dekken en Google for Jobs zich heel erg koest houdt. En dus blijf je voor een zo groot mogelijk aanbod (in ieder geval in kwantitatieve zijn) aangewezen op Werk.nl.

Dus laten we Werk.nl voorlopig niet opheffen. Wat wel een goed idee is om de vacature-aggregatoren collectief laten afzinken. En alle werken-bij site vacatures zo hoog mogelijk laten scoren in Google. Om vervolgens ook de overdaad aan vacaturesites en intermediair sites op een lange vakantie te sturen. En tegelijkertijd het UWV de Jobfeed site gericht toegankelijk maakt voor werkzoekers. Dan kan Werk.nl voor het vacaturedeel wel worden opgeheven. Iedereen blij!

Geef een reactie

1 Comment