Verlink je vriendje voor een tientje: Bountiful

Logotype BountifulHet was 13 april 2023 toen ik mijn oprechte verbazing uitsprak over de komst van een verse online referral toepassing, nog wel van Nederlandse bodem. Maar ondertussen lijkt er een voorzichtige revival aan de gang, want nu is daar een tweede online referral toepassing: Bountiful*. En in de tussentijd heb ik ook nog kennis gemaakt met een derde referral startup, Work Friends*. Maar dat is een corporate referral toepassing, en dat is natuurlijk andere koek.

Ondertussen is het slachtveld van gesneefde online referral toepassingen gigantisch: Jobflirters, Jobtippers, Recruitr, JobAmbassadors, Jobster, Zubka, Friendhunter en Spotajob, Whizper, Jobylon, CareerSonar, Whistetalk, GooodJob, WorkWith.Me, SocialCareer, SocialCruiter, Surge, PopHire, TopProspect, Bonu$box, KenjijiemandJobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe, Nexi, Zao, Zalp, Referagig, Jobhuk, Employyd, MyJobCompany, Fillip, HaveYouMet, RecruitingFriends (pardon: rigor mortis is mogelijk ingetreden).


Homepage

Dit is de homepage van Bountiful:

Homepage Bountiful

Homepage Bountiful

Nou, Leverage the power of networks to recruit better is niet bepaald een quote die je je gaat herinneren. Maar in het geval van een online referral toepassing is het nog steeds een gevalletje overpromising, maar dat terzijde. Maar de tekst onder de slogan beloofd aanzienljk meer:

Bountiful is a referral-as-a-service platform that uses personal and professional networks to drive quality job candidates and build better teams.

Voor offline referral recruitment is dat zeker het geval, maar gezien het kerkhof aan overleden recruitment toepassingen ligt dat toch wat anders bij de online variant. Maar misschien is Bountiful anders. Om daar achter te komen ben ik op zoek gegaan naar hoe referrers in het plaatje van Bountiful passen. Nou, zo:

For individuals, Bountiful

For individuals, Bountiful

Een onvervalste bountyhunter aanpak. En daar past alleen maar het label Verlink je vriendje voor een tientje bij. En dat wordt nog eens duidelijker verwoord op deze pagina:

For individuals, 2, Bountiful

For individuals, 2, Bountiful

Scale your side hustle… Hoe dit past bij quality job candidates en better teams is mij een volstrekt raadsel. Zonder het te weten schetst Bountiful hiermee een pad dat alleen maar verliezers gaat kennen. Niemand is geholpen met de zoveelste online referral toepassing alleen moet Bountiful dat blijkbaar nog ontdekken.

Opvallend hierbij is dat BusinessWire een ronkend artikel over Bountiful* heeft gepubliceerd:

Bountiful, a referral-as-a-service platform, is proud to announce its launch […] today. The platform revolutionizes how companies hire by activating personal and professional networks to drive quality job candidates and build better and more diverse teams.

Hold your horses: revolutionizes? Ik heb niets gezien waarmee Bountiful zich onderscheid van alle overige (en dode) online referral toepassingen, dus waar zit dat dan in?

Backed by High Alpha and Acadian Ventures, Bountiful is led by CEO and Co-Founder Scott Sinatra, a serial entrepreneur and former senior vice president of worldwide sales at Glassdoor. With deep industry knowledge in HR technology, Sinatra also served as a founding executive and head of go-to-market at Glint, which was acquired by LinkedIn in 2018.

Glassdoor is natuurlijk een uitstekende referentie, en als sales man heeft hij ongetwijfeld een meer dan fatsoenlijk netwerk. Maar een netwerk helpt je niet als de onderliggende dienst geen/onvoldoende meerwaarde biedt.

“Bountiful provides an engaging, compelling solution where everyone from hiring managers to referrers to job candidates win,” said Acadian Ventures Founder and General Partner Jason Corsello. “It’s the kind of opportunity that can — and will — revolutionize how companies recruit.”

Dit vond ik wel de mooiste quote. Waaruit blijkt dat Sinatra het intern in ieder geval uitstekend heeft verkocht, maar dat Corsello vergeten is om zijn oor te luisteren te leggen bij de grote buitenwereld, waar heel veel bedrijven worstelen met hun referral programma’s. En dat heeft niets met een geautomatiseerde oplossing te maken…

*een link betekent geen endorsement

Geef een reactie