Screenflow voor sollicitaties binnen recruitment sites

In mijn serie over etiquette voor recruitment sites ben ik aanbeland bij het sollicitatieproces. En daar tref ik bij de acht onderzochte sites (vier vacaturesites en 4 uitzendsites) een grote variatie aan mogelijkheden. En dat geeft te denken, want het betekent dat een werkzoeker bij elke recruitment site met een ander sollicitatieproces kan worden geconfronteerd. Het is moeilijk voor te stellen dat iedere variatie van het sollicitatieproces door de werkzoeker met gejuich zal worden ontvangen indien hij/zij/x bij meerdere recruitment sites heeft gesolliciteerd.

Om die reden stel ik in deze blog posting een standaardisatie van dat sollicitatieproces voor, en dat ziet er als volgt uit:

Sollicitatieproces voor recruitment sites

Sollicitatieproces voor recruitment sites

Zoals uit bovenstaand schema blijkt, omvat het sollicitatieproces drie “schermen”:

  1. Het startscherm, binnen de huidige structuur is dat een vacaturedetailpagina of een combinatiepagina. Ongeacht het scherm is er bij de  vacaturedetails een knop aanwezig waarmee de werkzoeker het sollicitatieproces kan starten.
  2. Het sollicitatieformulier wordt gepresenteerd nadat de werkzoeker op de sollicitatieknop heeft geklikt. Hier wordt de werkzoeker gevraagd om relevante gegevens in te voeren en om na afronding op een verzendknop te klikken
  3. Het klikken van de verzendknop triggert twee separate trajecten vanuit het perspectief van de werkzoeker; het verzenden van een automatische e-mail response met een bevestiging van de online sollicitatie en het presenteren van een bedankpagina. De inhoud van de e-mail is gelijk aan de tekst op de bedanktpagina, in beide gevallen wordt de werkzoeker bedankt voor de sollicitatie en krijgt de werkzoeker een aantal mogelijke acties/vervolgstappen gepresenteerd. Ook kunnen vacatures worden getoond die vergelijkbaar zijn met de vacature waar net op is gesolliciteerd.

Dit is in de splendid isolation van mijn werkkamer tot stand gekomen en verdient daarom zoveel mogelijk kritische blikken, vragen en kritiek. De redactie zit klaar om jouw reacties via LinkedIn, Twitter of dit fringe blog te bekijken. Alvast bedankt!

Geef een reactie