Lossen we het huidige arbeidstekort op met AI? 8vance zegt van wel

8vance Matching Technologies is een Nederlands bedrijf dat in maart van dit jaar de UWV tender PES Bemiddelingsservice heeft gewonnen. En met bemiddelingsservice wordt dan vooral de zoek/match-functie voor UWV bemiddelaars (SONAR), werkgevers en werkzoekers (Werk.nl) bedoeld.

8vance profileert zichzelf onder meer met de termen skills-based recruitment en AI-driven workforce agility. Buzzwords natuurlijk, maar skills en AI blijven tegenwoordig wel hangen. En op de site van 8vance valt daar nog iets meer over te vinden:

“Persbericht”8vance Matching Technologies

“Persbericht”van 8vance Matching Technologies

8vance claimt dus de huidige arbeidsmarktcrisis te kunnen oplossen! Maar… hoe dan? We hebben een structureel tekort aan personeel, gaat 8vance soms medewerkers klonen? En hoe snel dan wel? Nee, er komt geen genetica aan te pas. En ook talent poaching in andere landen, ook wel arbeidsmigratie genoemd, is niet aan de orde. Maar wat dan wel?

Nou, wat ik ervan begrijp gaat 8vance via deep-matchen met AI van mensen op skills werknemers bevrijden uit bullshit banen en gouden kooien. Zie hiervoor dit overigens zeer onderhoudende interview van Laurens Waling (marketing manager 8vance) met Bas Westland voor Emerce, inschakelen vanaf 1:00.

Maar…, maar…, als je mensen gaat bevrijden uit andere banen, dan ontstaan daar toch net zoveel vacatures doordat die “andere banen” nu onbezet zijn? Of ben ik nou gek? Die banen lossen niet zomaar op als mensen “bevrijd” worden. Om nog maar te zwijgen van de trossen pensionerende babyboomers die elke maand weer  voor talloos veel nieuwe vacatures zorgen. Zoveel bullshit banen en gouden kooien zijn er toch niet te vinden?

Als 8vance het onmogelijke waar kan maken, is UWV spekkoper en is Nederland het enige eerste wereldland zonder structurele arbeidstekorten als gevolg van demografische ontwikkelingen. Geen wonder dat UWV er EUR 65 miljoen gaat uitgeven voor de PES Bemiddelingsservice in plaats van de oorspronkelijk begrote EUR 7 miljoen. We mogen onze handen dichtknijpen met zoveel visie van het UWV en onze (demissionaire) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip.

Geef een reactie

1 Comment
  • Dirk
    says:

    Dit kan niet werken. De uitgangspunten zijn absurd. Het is geen zero sum game. Er is niet één ideale oplossing. Skills zijn soms diploma’s, maar meestal lukrake nonsens. Ai is een bewegend doel. Mijn voorspelling: geen resultaten, meer geld erbij, ongelijke behandeling, parlementaire enquête, diepe la en snel door naar de volgende hype.