Positief nieuws: Nederland kent binnenkort geen arbeidskrapte meer!

Vanmorgen las ik op nu.nl weer eens een zwartkijkend artikel over de structurele arbeidskrapte waar ons land onder zucht. En een week geleden zou ik het volkomen eens zijn geweest met de titel en de inhoud van het artikel. Ik had het ook kunnen onderbouwen met grafieken zoals onderstaande, die laten zien dat wij vrijwel een 1:1 verhouding hebben tussen het werkloze werkzoekenden en aantal openstaande vacatures:

Verandering van het aantal werklozen per vacature, voortschrijdend jaargemiddelde, januari 2008 –juli 2023

Verandering van het aantal werklozen per vacature, voortschrijdend jaargemiddelde, januari 2008 –juli 2023

Zo’n verhouding wijst op een zwaar overspannen arbeidsmarkt, en dat is ook daadwerkelijk aan de orde. En er is ook niet veel aan te doen, we vergrijzen nou eenmaal in hoog tempo, arbeidsmigratie is op dit moment een gevoelig onderwerp, en deeltijdbanen worden niet vanzelf voltijdbanen.

De Nederlandse arbeidsmarkt wacht dus rampspoed ende ellende, voor nu en voor vele, vele jaren in de toekomst. Zou je denken. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. UWV heeft namelijk de visionaire keuze gemaakt om (onder meer) haar search & match functionaliteit te vernieuwing middels de oplossingen van het Nederlandse bedrijf 8vance Matching Solutions.

En het treft enorm dat 8vance een radicaal andere kijk op de arbeidsmarkt heeft, eentje die van UWV wel eens het goudhaantje onder de uitvoeringsorganisaties kan gaan maken en binnen WAPES de ongekroonde koning:

“Persbericht” van 8vance Matching Technologies

“Persbericht” van 8vance Matching Technologies (dit persbericht is op magische wijze verdwenen van de 8vance website)


8vance gaat via deep-matchen met AI van mensen op skills werknemers bevrijden uit bullshit banen en gouden kooien. Luister hiervoor dit zeer onderhoudende interview van Laurens Waling (marketing manager 8vance) met Bas Westland voor Emerce, inschakelen vanaf 1:00. En wil je iets meer weten over bullshit banen en gouden kooien? Kijk dan hier.

Heeft zo’n radicale propositie zich al ergens bewezen? Geen zorgen, UWV is niet over één nacht ijs gegaan, want hier staat 8vance voor:

8vance ontwikkelt sinds 2013 AI om de match tussen kandidaten en werk te voorspellen. Wij kunnen met trots zeggen dat we inmiddels de beste matching technologie van Europa leveren. Onder onze klanten bevinden zich de grootste arbeidsbemiddelaars en recruitmentafdelingen van Nederland.

Ik ben gerustgesteld, want ik ga er vanzelfsprekend vanuit dat UWV grondige fact checking heeft gedaan bij de grootste arbeidsbemiddelaren van Nederland naast een diepgaande vergelijking van bedrijven die match-technologie voor de arbeidsmarkt leveren. Ik ben overigens wel benieuwd wie heeft vastgesteld dat 8vance de beste matching technologie van Europa levert. En wat dan de beste matching technologie van Noord-Amerika en Azië is? Maar ik dwaal af…

In de catacomben van de recruitment arena heb ik vernomen dat een eerste implementatie eind 2023 of begin 2024 gaat plaatsvinden. Ik kan bijna niet wachten! Nederland werkt! Dankzij UWV! En 8vance!

Geef een reactie