Lachen met AI, in dit geval met Midjourney

Ik heb grote moeite om LLM’s serieus te nemen zolang er nog altijd kranzinnig slechte afbeeldingen van handen (en voeten, ogen oogleden, neuzen, oren en monden/tanden) worden gegenereerd. Een LLM heeft duidelijk geen kennis van anatomie en lijkt erop gebrand om dit zo vaak mogelijk te tonen.

Vandaag struikelde ik op Twitter op een eenvoudige mogelijkheid (Discord is veel te complex voor mij) om met Midjourney te spelen. Vanwege de tranentrekkende kwaliteit van Dalle-2 (maar Dalle-3 is natuurlijk veeeel beter) hoopte ik dat Midjourney, waar hoog over wordt opgegeven, mij in positieve zin zou verrassen. FengMyShui bood mij een super handy prompt builder. waar ik de volgende prompt invoerde: two hands, clasping. Met onderstaand resultaat:

image

Midjourney: two hands, clasping

Goeie God! Drie onderarmen plus een duim die anatomisch precies verkeerd om staat. En hoeveel vingers kan je naast elkaar plaatsen met twee handen? Er zijn 10 vingers gebroken bij het maken van deze afbeelding, o.i.d. En zijn dit twee personen met hetzelfde shirt? Ik hoop het, want als dit één persoon is dan is minstens één arm geamputeerd. En er zijn nog wat vrolijk makende details, maar misschien vind je het zelf wel leuk om even te zoeken.

Zolang LLM’s dit soort onzin uitbraken valt er weinig te halen. AI apologisten claimen dat dit binnenkort zal zijn opgelost, en mij lijkt het inderdaad niet moeilijk. Laat het een aantal anatomieboeken opzuigen (copyright be damned) en alle afbeeldingen van handen in willekeurige posities (copyright be damned again), wat geannoteer links en rechts en voila, goede handen (en voeten, ogen oogleden, neuzen, oren en monden/tanden).

Maar ondertussen zijn deze modellen alweer geruime tijd onder ons en ik heb geen verbetering gezien. Waardoor het ongemakkelijke gevoel mij bekruipt dat LLM’s misschien helemaal niet zo fantastisch zijn zoals de fanboys (en girls, en x-en) ons willen doen geloven. En als plaatjes het niet lekker doen en teksten hallucinant kunnen zijn, wat moeten we er dan eigenlijk mee?

Ik vind ChatGPT bijzonder handig, want ik kan mijn oudste kleinzoon doen geloven dat ik alwetend ben. Maar buiten recreatief gebruik zou ik bijzonder voorzichtig zijn. Maar als ik even wil lachen dan laat ik een LLM wel een plaatje tekenen.

Geef een reactie