UWV ook onder het vergrootglas van Rene Veldwijk

Logo en logotype UWVIk heb al de nodige aandacht gegeven aan de perikelen rondom de aanbesteding van de Europese tender PES-suite voor Bemiddelingsservice waar tot ieders verbazing de scale-up 8vance als winnaar uit de bus kwam (zie verwijzingen onderaan dit artikel).  Maar nu is ook Rene Veldwijk aangeschoven, waar hij met de publicatie van zijn eerste artikel meteen aardig de toon weet te zetten:

Dit artikel is de start van een serie over de ict bij het UWV […] Geen organisatie – ook niet de Belastingdienst – heeft in zijn geschiedenis zoveel mislukte ict-projecten op zijn kerfstok waar het gaat om de vervanging of modernisering van zijn primaire systemen: WW, WIA, Ziektewet en ‘arbeidsvoorziening’.

Waarom een serie artikelen? Veldwijk geeft een hele opsomming aan onderwerpen die een serie onvermijdelijk maken:

Het is ondoenlijk om in één behapbaar artikel alle valkuilen te bespreken die UWV en 8Vance gaan tegenkomen. Er speelt bij dit project werkelijk van alles: Doet het 8vance pakket echt alles wat het UWV wil? Gaat het pakket performen bij massaal gebruik? Gaat de 8vance-software aantoonbaar beter matchen dan de UWV-systemen nu doen? Kan 8vance de support leveren of wordt het straks toch weer een Capgemini- of CGI-project? Hoe ziet de implementatiestrategie er uit: big bang of stapsgewijs? Kunnen de gemeenten die nu met Sonar en WBS werken, ook met 8vance uit de voeten? Voldoet de 8vance- software – supermoderne artificiële intelligentie (ai)! – aan de Europese ai en GDPR wetgeving? Gaan de UWV-architecten (de organisatie zit er vol mee) zich als vanouds overal mee bemoeien?

Dat zijn heel wat onderzoeksvragen en ik wil hem dan ook vanaf deze plaats alle succes en wijsheid wensen.

Ik ga me in dit verband de komende tijd richten op het fundament van 8vance, de (trainings)data van haar AI. Waar 8vance tot op heden bijzonder weinig over heeft willen blootgeven, met name over de herkomst, samenstelling en verwerkingsmethodes van de meer dan 85 miljoen profielen (lees: cv’s) die zijn gebruikt om 8vance’s AI te trainen. En waarom UWV denkt in deze de handen in onschuld te kunnen wassen door geen reden te zien voor een eventuele ketenverantwoordelijkheid. En wat 8vance wel/niet mag doen met ruwweg 2 miljoen profielen van Nederlandse werkzoekenden per jaar. Over de contractperiode (van 14 jaar) zijn dat namelijk 24 miljoen profielen. En daar doen AI hopefuls een moord voor…

Voor geinteresseerde lezertjes zijn hieronder links naar een 5-tal artikelen naar de op zijn zachtst gezegd zeer onorthodoxe handelswijze van UWV bij bovengenoemde tender:

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 5

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 4

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Intermezzo

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 2

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren?

Geef een reactie