Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Een nieuw perspectief

Logo(type) UWVBijna een maand geleden heb ik een vijfdelige serie afgerond, gewijd aan de rol van UWV bij de toekenning van een opdracht aan 8vance ter waarde van EUR 60 miljoen. En mijn (voorlopige) conclusies waren toen de volgende:

UWV heeft het contract toegewezen aan 8vance in de wetenschap dat het bedrijf (8vance) niet zou voldoen aan de weliswaar niet doorgevoerde, maar noodzakelijke en wezenlijke verhoging van de omzeteis. UWV heeft, voor zover mij bekend, nagelaten dit publiekelijk te communiceren en heeft daarmee martkpartijen de kans ontnomen om hier passende actie op te nemen.

Tegelijkertijd is het opvallend dat geen van de partijen uit de marktverkenning (en daarbuiten, toen eenmaal de contractwaarde was gepubliceerd) de moeite hebben genomen om UWV juridisch te bevragen. Een omzet van EUR 60 miljoen over 14 jaar is toch voldoende incentive om eens te prikken in de houdbaarheid van de overeenkomst?

Met de keuze van 8vance is het ook relevant geworden om haar producten/diensten eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Want waarom heeft UWV dit bedrijf verkozen om minstens 14 jaar de meest centrale functies binnen het applicatielandschap van UWV Werkbedrijf te gaan vervullen? En heeft UWV enige due diligence gedaan vanwege die meer dan 85 miljoen persoonsprofielen. Een paar dagen geleden heb ik hiertoe al een eerste voorzet gedaan:

Ik ga me in dit verband de komende tijd richten op het fundament van 8vance, de (trainings)data van haar AI. Waar 8vance tot op heden bijzonder weinig over heeft willen blootgeven, met name over de herkomst, samenstelling en verwerkingsmethodes van de meer dan 85 miljoen profielen (lees: cv’s) die zijn gebruikt om 8vance’s AI te trainen. En waarom UWV denkt in deze de handen in onschuld te kunnen wassen door geen reden te zien voor een eventuele ketenverantwoordelijkheid. En wat 8vance wel/niet mag doen met ruwweg 2 miljoen profielen van Nederlandse werkzoekenden per jaar. Over de contractperiode (van 14 jaar) zijn dat namelijk 24 miljoen profielen. En daar doen AI hopefuls een moord voor…

Op naar het eerste artikel vanuit dit nieuwe perspectief.

Eerdere artikelen in deze reeks waren:

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 5

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 4

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Intermezzo

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 2

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren?

Geef een reactie