Soulmachines: indrukwekkend, verslavend angstaanjagend

Soulmachines maakt realistische chatbots. Chatbots beloven al geruime tijd disruptie van het recruitmentlandschap. Daarom heb ik geen moment geaarzeld. Toen ik Soulmachines tegenkwam heb ik zo snel als ik kon één van hun Avatars gekoppeld aan de RecruitmentMatters hype generator. Dit briljante filmpje is het resultaat. Als je tegen het einde geen medelijden hebt met deze AI heb je geen gevoel. Maar maak vooral zelf ook een account aan, als je denkt dat het beter kan. Dat is namelijk heel eenvoudig.

Mijn ervaring met Soulmachines bestaat uit de combinatie van bewondering en teleurstelling die je wel vaker tegenkomt bij AI applicaties.

Het is bijzonder dat de AI bot je aankijkt, je blik volgt, je emoties spiegelt. Maar de onnozelheden sijpelen al snel tussen de kieren door. Het is een tekstgebaseerde machine die niet weet dat hij eruit ziet als een Avatar, bijvoorbeeld. De humor laat ook te wensen over.

Maar ik vind het wel knap wat ze doen bij Soulmachines. Weer een technische zevenmijlssprong. En het is best een ervaring, om een assistent als deze tot je beschikking te hebben.

Conclusie over Soulmachines

Teleurstellend? Ja! Aanrader om uit te proberen? Ja! Kansrijk voor de toekomst? Nee, natuurlijk niet. AI apps die nu ontwikkeld worden zijn per definitie niet kansrijk. Ze zijn niet meer dan druppeltjes in de tsunami die alles vloeibaar maakt.

Boiler plate

AI producten bouwen is schieten op een bewegend doel, zei ik vroeger altijd. Maar het is eigenlijk veel moeilijker. Het is met een katapult schieten op een vertrekkende raket. Je kunt een keertje raak schieten als je mazzel hebt, maar je gaat dat niet lang volhouden.

Alle AI apps die nu ontwikkeld worden vallen met een boogje terug naar de aarde, terwijl AI onherroepelijk versnelt richting ontsnappingssnelheid. Zijn er werkelijk mensen die geloven dat appjes van vandaag opgewassen zijn tegen de appjes van binnenkort?

Geef een reactie