Arbeidsmatchplatform.nl: ik skill, jij skillt, wij skillen

Logo en logotype 8vanceOp 27 november wordt het Arbeidsmatchplatform publiek gelanceerd. Het Arbeidsmatchplatform? Inderdaad, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dit is wat Arbeidsmatchplatform over zichzelf zegt:

Het Arbeidsmatchplatform is een digitaal platform dat geautomatiseerd en op grote schaal skills en competenties van mensen inzichtelijk maakt. Met behulp van dit inzicht kan de intelligente AI matchingstechologie objectief de beste match met werkgevers maken. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om flexibel te werken op basis van klussen en inschrijving op projecten.

Wil jij een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd aanpakken? En dat op een innovatieve, slimme manier waarbij we technologie koppelen aan mensenwerk? Ben jij klantgericht en een doorzetter? Met het Arbeidsmatchplatform helpen we het tekort aan technici in de energietransitie oplossen. Het Arbeidsmatchplatform zoekt naar werk dat past bij jou. Werk dat past bij jouw skills en wat jij leuk vindt om te doen. Je kan direct vacatures zoeken of eerst testen welk werk bij je past. Zo krijg je steeds meer kans op een goede baan.

De ambitie van Arbeidsmatchplatform is overigens een minder grote schaal dan waar ze in bovenstaande quote over reppen:

Het Arbeidsmatchplatform wil 10.000 nieuwe technici voor de energietransitie vinden. Deze vakmensen zijn er. Ze zijn alleen niet te vinden op de oude manier, waarin we vooral keken naar wat je had gedaan. Wij bieden een nieuwe oplossing voor werkgevers en kandidaten: het vinden van werk door te kijken wat je kunt, namelijk welke skills je hebt.

En daar zijn ze weer, skills, de natte droom van de jaren twintig. Arbeidmatchplatform zegt hier het volgende over:

Skills staan centraal in ons platform. We verbinden kandidaten aan banen op basis van skills. Onze focus ligt dus op wat de kandidaat nu en in de toekomst kan, in plaats van wat die in het verleden kon, of heeft gedaan. We gebruiken AI technologie om objectief meerdere werkgevers uit de regio aan de kandidaten te matchen. Zo helpen we werkzoekenden om de best passende technische baan te vinden. Ook (en vooral juist) als ze géén relevante opleiding hebben. Dit is nieuw, spannend en iedereen is het er over eens dat dit de toekomst heeft. Daarmee is het pionieren: we lopen voorop in onbekend terrein, geven de weg zelf vorm en innoveren hierbij continu.

Natuurlijk slaat de bullshit generator hier zwaar van in het rood, hoeveel hyperbool kan een mens aan? Misschien is dat ook wel een skill…

Wie zitten er achter Arbeidsmatchplatform?
Het platform toont een behoorlijk aantal grote namen:

image
Partners Arbeidsmatchplatform

De enige onbekende voor buitenstaanders is waarschijnlijk Jobliebe, maar daar hebben we andere bronnen voor. Jobliebe is een handelsnaam van Flex4Sure, en dat bedrijf is weer in handen van twee andere bv’s: Le Patron Innovatie en 8vance Matching Technologies. Inderdaad, hetzelfde 8vance waar UWV maar liefst EUR 60 miljoen voor heeft gereserveerd. En 8vance is ook nog eens uitgever van sprookjes. Waarom Jobliebe hier staat in plaats van 8vance is een raadsel. Het lijkt er overigens op dat de keuze voor 8vance/Jobliebe ingegeven is door Alliander die gebruik schijnt maakt van de tooling van 8vance (zie homepage van 8vance).

Het Arbeidsmatchplatform is dus nog niet begonnen, en dat lijkt de homepage ook uit te stralen:

Homepage Arbeidsmatchplatform
Homepage Arbeidsmatchplatform

Dus hier is niets te zien, loop maar door? Niet zo snel, ik kan namelijk wel beroepskeuzetest doen. En volgens een artikel op een regionale overheidssite is het arbeidsmatchplatform wel degelijk live, maar dan alleen voor de regio Rivierenland. En dat lijkt ook te kloppen:

Homepage Arbeidsmatchplatform Rivierenland
Homepage Arbeidsmatchplatform Rivierenland

Ziedaar! Ik ga me meteen aanmelden:

Registratiepagina Arbeidsmatchplatform Rivierenland
Registratiepagina Arbeidsmatchplatform Rivierenland

De look en feel van Arbeidsmarktplatform is in één klap verdwenen, met uitzondering van de tekst “Rivierenland” in een minuscuul lettertype in de linkerbovenhoek van het scherm. En verder herken ik deze pagina ergens van, maar ik weet niet meer precies waarvan. Tot ik de url zie (rivierenland.8vance.com), de tabnaam (8vance Talent Career) en de laatste zin van het registratieformulier zie:

Door op Doorgaan te klikken, ga je akkoord met 8vance’s Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid.

Niks Rivierenland, ik ben op de site van 8vance beland, leverancier van matching software. En nu weet ik ook weer waar ik dit scherm van ken: van Jobliebe. Jobliebe is een handelsnaam van Flex4Sure BV en dat bedrijf is weer onderdeel van 8vance Matching Technologies. Bent u er nog…?

Ik zou me hier als gewone werkzoeker verre van moeten houden, want ik heb geen idee waar mijn gegevens terecht gaan komen (en dat wordt later nog erger…). Maar ik ga het desondanks doen. Ik weet het… Maar ik ben een soort Chef Reactions, alleen veel minder populair. Hoe slecht het gerecht ook is, ik wil het toch (bijna) altijd proeven…

Na inschrijving krijg ik deze reactie:

Reactie Arbeidsmatchplatform Rivierenland op registratie
Reactie Arbeidsmatchplatform Rivierenland op registratie

De eerste keer leverde dit niets op, maar met een ander e-mail adres lukt het uiteindelijk wel:

Bevestigings e-mail Arbeidsmatchplatform Rivierenland
Bevestigings e-mail Arbeidsmatchplatform Rivierenland

Ik wil bijna op bevestig klikken om mijn registratie te bevestigen als ik de bijzonder cryptische zin eronder lees

Wordt deze pagina niet goed weergegeven. Klik dan hier om te registreren

Maar… ik zit toch naar de registratiebevestiging te kijken? En als die niet goed wordt weergegeven, hoe kan ik dan deze zin wel goed zien?

Soms is het beter om dingen te negeren, en daarom klik ik maar snel op de knop Bevestig:

Welkomstpagina Arbeidsmatchplatform Rivierenland
Welkomstpagina Arbeidsmatchplatform Rivierenland

Ik word in het Engels begroet en vervolgens in het Nederlands waarbij 8vance mij begroet names Rivierenland. En linksboven staat ten overvloed ook nog eens het 8vance logo. Er rommelig, maar ik ben zelf wel verheugd want ik kan nu eindelijk de mytische software van 8vance gaan bekijken. Bedenk dat UWV bereid is hiervoor EUR 60 miljoen in 14 jaar neer te tellen… Overigens is het wederom een volledig nieuwe look en feel, een constante beleving is het bepaald niet.

Het scherm heeft een menu aan de linkerzijde, er is geen enkele introductie om mij op hoofdlijnen bekend te maken met de diverse onderdelen die ik daar zie en vooral ook wat ik verder hier kan doen. Ik ben het spoor al volledig bijster, en daarom klik ik maar gauw op de knop Volgende:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 1
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 1

Ik kies de middelste en klik op Volgende:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 2
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 2

Het is tijd voor een carriere-verandering, en Volgende:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 3
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 3

Ik word doodgegooid met management vaardigheden zonder enige nadere toelichting of mate van beheersing van een vaardigheid. En dan zijn er nog vaardigheden als Retail, Community technici, Invoer-/Exportverrichtingen en Uitbesteding. Waar gaat dit over? Is dit waarmee 8vance zich de absolute martkleider in AI-based skills matching denkt te kunnen noemen? De eerste vraag is natuurlijk: waar is de AI? Waar is de onderliggende ontologie, waar zijn de relaties tussen beroepen, taken en skills, en tussen skills onderling?

Maar nog veel belangrijker, wat moet ik als bezoeker met deze krankzinnige lijst aan skills/vaardigheden? Misschien heb ik aan sommigen gesnuffeld, maar meer ook niet. En anderen horen bij mijn core skillsset. En ik kan daar geen onderscheid in maken? Dan kan de match-engine dan ook niet, tenslotte is de match-engine zo goed als de onderliggende data.

Maar goed, met lood in de schoen ga ik verder:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 4
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 4

Utrecht is vooringevuld en dat laat ik maar zo. Volgende:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 5

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 5

Kijk! Ik heb het goed gedaan! Dat moet me toch een baan gaan opleveren?

Natuurlijk klik ik direct op de knop Match me!:

Matchresultaat Arbeidsmatchplatform Rivierenland

Matchresultaat Arbeidsmatchplatform Rivierenland

Wat is dit nou? Geen resultaten gevonden? Dus ik heb van allerlei zaken lopen invoeren voor … niets? En er wordt mij vriendelijk en volstrekt onbehulpzaam advies gegeven om mijn filters bij te stellen (welke filters dan?) of mijn zoekgebied te vergroten (hoe groot dan?). Hier is de bezoeker in het geheel niet mee geholpen, nog los van het feit dat je niet tijdig wordt gewaarschuwd voor een nulresultaat plus eventuele manieren om dat te voorkomen.

Dit is één van de (vele) redenen waarom matching een slechte naam heeft gekregen; je vraagt van een bezoeker een inspanning zonder daar in alle gevallen een resultaat tegenover te stellen. Dramatische gebruikerservaring. Eentje die doet denken uit de tijd van de eerste generatie match-engines, zoals itzBig.

En daarmee geen goede eerste kennismaking met 8vance, en dan druk ik me nog zeer voorzichtig uit. Ik vraag me af in hoeverre UWV met deze applicatie heeft kennisgemaakt maar ik kan het me niet voorstellen.

Ik heb nog een alternatief achter de hand, een ‘beroepskeuze’test die je via het arbeidsmatchplatform (Rivierenland) kan uitvoeren. Ik weet ook niet waarom er twee verschillende tests zijn, maar dat kan de baas van Arbeidsmarktplatform vast wel uitleggen. Een volgende keer ga ik daar dieper op in. En geloof me, het kan allemaal nog gekker.

Slotopmerkingen
Geen slotopmerkingen deze keer. Ik bewaar ze voor de publicatie van deel 2.

Geef een reactie