Werkzoekers slaan terug: job application automation

Wat is er aan de hand?

Door de AI storm van afgelopen weekend was ik vergeten om jullie te vertellen over Julian Joseph. Een artikel in Wired beschrijft hoe hij met LazyApply 5.000 sollicitaties verstuurde. De actie van Julian Joseph leverde hem tientallen uitnodigingen op. Wat dit betekent voor recruiters heb ik in beeld gebracht. Zet je schrap, daar gaan we.

Hoe zit het precies?

Cv’s zijn op dit moment nog veel geld waard. Job application automation gaat daar verandering in brengen. Binnenkort zijn cv’s overal.

LazyApply doet aan job application automation. Je kunt als sollicitant zonder moeite zoveel cv’s versturen als je wilt.

Een recruiter besteedt gemiddeld 6 seconden aan een cv. Dat maakt recruiters een makkelijk doelwit voor AI gegenereerde sollicitaties.

Vroeger was dat geen groot probleem. Mensen moesten zelf nog ChatGTP opstarten om een sollicitatiebrief voor zich te laten schrijven.

Dat hoeft nu niet meer. Bedrijven als LazyApply doen de brieven de deur uit terwijl de sollicitant slaapt. Met duizenden tegelijk.

Met als gevolg natuurlijk dat recruiters meer brieven krijgen en minder tijd om ze te lezen.

Steed meer brieven.

Toch is dit pas het begin.

Sollicitanten kunnen een bedrijf als LazyApply inschakelen, maar als je een beetje kunt programmeren bouw je je eigen sollicitatiebots. Reuven Cohen legt op Linkedin in een paar stappen uit hoe je dat doet.

Met die bots neemt de uitstoot van CO2 flink toe. Want de ecologische voetafdruk van verzoekjes aan AI is, in tegenstelling tot de geproduceerde intelligentie, allesbehalve kunstmatig.

Wat nemen we ervan mee?

Recruiters kunnen zich schrap zetten. Als miljoenen werkzoekers miljoenen cv’s gaan versturen aan duizenden werkgevers, dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Hoe ga je al die cv’s uit elkaar houden? Dat is niet te doen.

De toekomst van de arbeidsmarkt ziet er dus apocalyptisch uit. Een steeds dichtere mist zal ons allemaal het zicht ontnemen. Er zullen alleen maar steeds slechtere matches gemaakt worden, steeds slechter en slechter totdat het niet slechter kan.

Het is op zich vervelend dat we allemaal reddeloos verloren zijn. Maar het is ergens wel fraai dat werkzoekers recruiters eindelijk een koekje van eigen deeg kunnen gaan geven. Spammen gaat vanaf nu twee kanten op. En het is leuk voor cv’s natuurlijk. Zij worden door mensen al sinds mensenheugenis doodverklaard. Maar uiteindelijk komen de mensen om in de cv’s in plaats van andersom.

Geef een reactie

3 Comments