Arbeidsmatchplatform.nl: ik skill, jij skillt, wij skillen. Deel 2

Logo en logotype 8vanceGisteren heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de AI(?) matching technologie van 8vance, en het was geen onverdeeld genoegen. Sterker nog, ik stond aan het einde van de rit met lege handen. Waarom? Omdat 8vance de klassieke fout maakt die een vorige generatie match-‘oplossingen’ ook al maakten: je vraagt de bezoeker om allerlei data zonder de bezoeker te informeren of er op basis van die data vacatures beschikbaar zijn. En als er dan aan het eind van de rit 0 vacatures matchen met de door de bezoeker ingevoerde data, dan is dat een bijzonder onprettige ervaring. Vooral als er dan ook nog geen alternatieven (met resultaten) worden geboden. Een dead-end zonder resultaat. Tegen zo’n ervaring kan zelfs deze ronkende marketing volzin van 8vance niet op: kan de intelligente AI matchingstechologie [van 8vance] objectief de beste match met werkgevers maken. Niet dus.

Maar ik ben niet voor één gat te vangen, tenslotte biedt het Arbeidsmatchplatform Rivierenland ook nog eens een aparte beroepenkeuze test. Misschien dat ik daar wel een resultaat kan halen?

Het begint al meteen helemaal fout:

Registratieformulier Arbeidsmatchplatform (Rivierenland)

Registratieformulier Arbeidsmatchplatform (Rivierenland)

De webpage stelt persoonsgegevens van mij nodig te hebben om mij een beroepskeuzetest uit te kunnen laten voeren. Een volslagen onzin argument natuurlijk. Maar het wordt nog een graadje erger als ik op de link algemene voorwaarden klik (er is geen link privacyverklaring terwijl ik wel persoonsgegevens moet invoeren…), want dan kom ik op een document Gebruiksvoorwaarden – talenten uit van het bedrijf Flex4Sure BV. Sinds mijn eerste bezoek aan Arbeidsmatchplatform weet ik wie daar achter zit: 8vance. En dus zou je de algemene voorwaarden van 8vance verwachten. Maar nee, het zijn de voorwaarden van Jobliebe. En Jobliebe is een handelsnaam van Flex4Sure. Alleen komen er nu wel heel veel entiteiten langs, zoals Jobliebe Services, Jobliebe Platform en Jobliebe Direct. Maar met alles wat er wel is, mis ik een privacyverklaring, waar ik natuurlijk expliciet akkoord mee moet gaan wil Arbeidsmatchplatform volgens de wet haar diensten aanbieden.

Verder zoeken levert een verwijzing naar een privacyverklaring binnen het document algemene voorwaarden op, maar er is geen link waar ik op kan klikken. Ik vraag mij oprecht af of Arbeidsmarktplatform haar zaakjes wel goed voor elkaar heeft.

Ik speel wederom de brave lobbes door niet te doen alsof ik me hier geen zorgen over maak en ik klik op de checkbox en vervolgens op de knop Start de test:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 1
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 1

Wederom een volstrekt nieuwe look & feel, Arbeidsplatform blijft me verbazen. Een monster van Frankenstein heeft nog minder hechtnaden dan deze site. En uit het invullen van de 8 (het zijn er overigens 3 meer) vragen blijkt dat ik na beantwoording automatisch direct de volgende vraag krijg gepresenteerd en er geen mogelijkheid is om terug te bladeren. Da’s best onhandig.

Na beantwoording van vraag 1 krijg ik dus meteen vraag 2 gepresenteerd:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 2
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 2

En vraag 3:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 3

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 3

En vraag 4:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 4
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 4

En vraag 5:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 5
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 5

En vraag 6:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 6
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 6

En vraag 7:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 7
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 7

En vraag 8:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 8
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 8


De achtste, en niet de laatste, vraag laat een verandering van de interface zien. Ineens is er een link Terug, en aan de onderzijde van het scherm (below the fold…) een knop Volgende.

Als ik de knop Volgende klik, krijg ik dit te zien:


Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 9
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 9

Hopsa, en weer een nieuwe interface. En het eerste scherm met een tabel, met functies in dit geval. Ik kan geen eigen functie opgeven maar moet er één uit de lijst kiezen. Zou dit het begin van die fameuze AI & skills matching machine van 8vance zijn?

Ik kies de functie Accountmanager consumptiegoederen en gebruiksartikelen terwijl ik me afvraag of skills matching een dergelijk gedetailleerde functietabel noodzakelijk maakt. Maar wie ben ik? Ik vind matching zonder AI  al een groot vraagteken.

Als ik wederom op Volgende klik:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 10
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 10

Weer een verandering van de interface. Hoeveel variatie kan een mens aan?

Klik op Volgende:

Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 11
Beroepentest Arbeidsmarktplatform Rivierenland, 11

De skills staan op alfabetische volgorde, de laatste vier skills zijn blijkbaar afkomstig van mijn zeer specifieke functiekeuze. Hiervan klik ik er drie aan hoewel ik me afvraag in hoeverre dit zin heeft. En verder klik ik nog Digitale vaardigheden en Klantgericht om toch maar iets te kiezen.

Ik heb grote moeite met dit scherm omdat de meeste termen te abstract zijn om aan te kunnen klikken. Fysiek werken dient nader gespecificeerd te zijn zowel in duur als in zwaarte om betekenisvol te zijn. Hygiënisch? Als een chirurg, als een bakker, als een stratenmaker? Materialen toepassen? Wat betekent dat? Rekenen? Op welk niveau? Samenwerken? Instructies volgen? Geen van de aangegeven vaardigheden kan zonder nadere precisering (niveau’s) en op zijn minst een uitleg van wat er onder wordt verstaan. Maar beide aspecten ontbreken.

Zou ik met deze keuzes matchende beroepen vinden? En zijn die matchende beroepen dan gebaseerd op de keuzes in de eerste 8 schermen of op basis van de door mij geselecteerde vaardigheden? Laat ik maar eens op Toon jouw matchende beroepen klikken:

Matchende beroepen Arbeidsmatchplatform Rivierlanden

Matchende beroepen Arbeidsmatchplatform Rivierlanden

Hier ben ik toch wel ontroerd van. Ik mag volgens Arbeidsmatchplatform beroepen uitvoeren waar ik mij achtereenvolgens bij kan electrocuteren, vingers en/of handen kan afzagen en allerhande beklemmingen kan veroorzaken! De skill twee linkerhanden stond namelijk niet in de opsomming en die is toch echt op mij van toepassing. In expertmodus.

En de argumenten waarmee mijn antwoorden aan bepaalde beroepen worden gekoppeld: binnen werken, gedetailleerd werken, langere tijd op één locatie? Serieus? Zo denkt Arbeidsmatchplatform zij-instromers te krijgen? En deze matchende factoren zijn geen vaardigheden, maar de kenmerken die in tijdens de invoer van de eerste acht schermen heb aangeklikt.

Maar misschien is er meer informatie te vinden bij de details van een bepaald beroep:

image
Beroepsdetailscherm Arbeidsmatchplatform Rivierlanden, 1

Ik lijk erg geschikt als energie technicus… Geef met die EUR 4.200 en ik kom maximaal één week bewijzen dat dit volstrekte lariekoek is. Alle directe en nevenschade kan bij 8vance worden verhaald.

Maar wie weet ontdek ik het onder het kopje Overeenkomstige skills:

Beroepsdetailscherm Arbeidsmatchplatform Rivierlanden, 2
Beroepsdetailscherm Arbeidsmatchplatform Rivierlanden, 2

Geen van de hierboven genoemde Overeenkomstige skills heb ik in het skills/vaardigheden scherm aangeklikt. Niet één. Dus hoe deze applicatie dan tot bovenstaande opsomming komt is mij een raadsel.

Slotopmerkingen
En daarmee komt deze tweede tour tot een einde. Wat is de conclusie na twee dagen Arbeidsmatchplatform? De doelstelling van Arbeidsmatchplatform is om mensen weg te roven uit andere beroepsgroepen. Een legitiem zij het weinig sympathiek doel, maar gezien de krapte is het nog enigszins begrijpelijk. Alleen waarom Arbeidsmatchplatform deze uit los zand bestaande applicatie bij elkaar heeft gekneed en daar een skill & AI sausje overheen heeft gegoten is mij een godsraadsel. AI en skills spelen feitelijk geen enkele wezenlijke rol, het is hooguit voor de bühne. Zoals ik al eerder heb gezegd is binnen recruitmentland skills de nieuwe natte droom, en AI is voor iedereen een natte droom geworden. En daarmee zijn skills + AI natuurlijk de ultieme natte droom.

Ik ga er vanuit dat 8vance wel een wezenlijke en serieuze skillsontologie heeft, en dat er binnen het Arbeidsmatchplatform gebruik is gemaakt van een bijzonder versimpelde versie daarvan. Als dat niet zo is mag UWV zich ernstig achter de oren krabben en nog eens goed de overeenkomst met 8vance nalezen over wat ze nou eigenlijk heeft gekocht. Want EUR 60 miljoen is een serieuze hoeveelheid geld. En daar verwacht je toch een serieuze hoeveelheid goed werkende technologie voor te ontvangen.

Het Arbeidsmatchplatform oogt als een haastig en onzorgvuldig in elkaar geknutselde website. En dat terwijl er volgens opgave al bijna een jaar mee wordt getest… Gezien de namen die zich hieraan verbonden hebben is dat verwonderlijk, maar misschien is het niet meer dan een sideshow. Dit is in ieder geval niet de manier om eventuele overstappers rode konen van verwachting op de wangen te toveren. Maar misschien zijn hun huidige omstandigheden nog erbarmelijker.

Overigens volgt er nog een derde aflevering van dit tranentrekkende feuilleton, ik ben erop gewezen dat ik de optie om mijn profiel binnen Arbeidsmatchplatform aan te vullen nog niet heb bekeken. En ook dat schijnt de moeite waard te zijn. Maar eerst even het verkiezingsdebat. Ik weet niet wat erger is…

Geef een reactie