Een polletje: Werken bij Defensie

Voor de vrijdag heb ik een piepklein polletje die betrekking heeft op de werken-bij site van Defensie. Een site met een zeer sterk, zij het volledig zwart, design. En dat levert mijn pollvraag op: wanneer is er sprake van teveel design?

Ik vroeg dat mezelf af toen ik deze webpagina zag:

Vacaturedetailpagina Werken bij Defensie
Vacaturedetailpagina Werken bij Defensie

Het doel van de vacaturedetailpagina is de bezoeker te informeren over de details van de functie en de mogelijkheid te bieden om te solliciteren. En er is ontzettend veel te vinden op deze pagina.

Maar op mijn scherm zie ik alleen de functienaam en vier kenmerken (op de vacaturezoekresultaatpagina worden nog vijf kenmeren en een tekstsnippet getoond). Voor de bezoeker neemt dus de hoeveelheid informatie af. Verder is er bij de beperkte informatie een call-to-action aanwezig, helaas met het volledige werkwoord Solliciteren in plaats van het persoonlijker en grammatisch meer correcte Solliciteer. Overigens is aan het eind de pagina de call-to-action tekst getransformeerd tot Solliciteer direct (werkwoordsvorm eerste woord goed, maar anders dan aan de bovenzijde van de pagina, tweede woord overbodig, recruitment is geen retail)

Als bioloog en functioneel morfoloog van de koude grond heb ik het adagium form follows function geleerd en dat is onverkort van toepassing op een werken-bij site. Maar niet de werken-bij site van Defensie waar function follows form van toepassing is. En begrijp me niet verkeerd, bovenstaande afbeelding ziet er prachtig uit, compliment voor de designers. Maar blijkbaar zijn de ux-ers de mond gesnoerd. En dat lijkt me niet de bedoeling. Overigens zie ik bovenstaande pagina wel op een plakzuil hangen. Met een qr-code waar de Sollicitatieknop staat.

De poll is:

  1. Form should follow function
  2. Function should follow form
  3. Wat ben je aan het zeuren ux-pietlut

De stemkantoren zijn geopend!

Geef een reactie

1 Comment