Hugo de Koning van YoungCapital wint de novemberpluim!

Wat is er aan de hand?

De RecruitmentMatters novemberpluim gaat naar Hugo de Koning, een van de oprichters van YoungCapital. YoungCapital verbiedt eigen medewerkers namelijk om kandidaten af te wijzen enkel en alleen op basis van het cv. En dat is precies wat we nodig hebben in deze tijd.

Hoe zit het precies

Als je iemand werk wil laten doen, dan wil je vooraf weten of iemand dat werk aankan. Een cv helpt daarbij. Er staat op van welke opleidingen iemand papiertjes heeft. Een papiertje krijgt iemand pas als ie laat zien over skills te beschikken. Daar heb je wat aan, in tegenstelling tot skills die iemand zelf verzint. Een cv laat ook zien waar iemand die skills heeft toegepast. Daar heb je ook wat aan, want referenties kun je checken. Cv’s bevatten dus min of meer verifieerbare informatie. Het is begrijpelijk dat werkgevers nog steeds om cv’s vragen. Met een cv is de kans relatief groot dat je kandidaat voldoet aan de eisen.

Maar cv’s zijn niet perfect. Kandidaten hebben skills die ze niet vermelden, werkgevers vragen de verkeerde skills, kandidaten vallen massaal af als ze alleen beoordeeld worden op hun cv’s. Volgens de Koning 75%. Dat is een probleem. Dit probleem los je niet op met AI. Integendeel. Dit probleem pak je alleen aan als je voorkomt dat mensen geautomatiseerd buiten de boot vallen. En dat is heel makkelijk. Je kunt het gewoon verbieden. Zoals YoungCapital laat zien.

De oekaze van de Koning is niet zaligmakend. YoungCapital heeft er belang bij om zoveel mogelijk kandidaten aan het werk te zetten. Terwijl werkgevers zullen blijven vragen om aantoonbaar goede kandidaten. De nadelen van cv’s los je niet in een keer op.

Maar het aantal kandidaten dat een ‘menselijke’ behandeling krijgt kun je met deze regel wel vergroten. Alle kandidaten krijgen op deze manier een kans om duidelijk te maken wat ze voor een werkgever kunnen betekenen. Werkgevers krijgen meer geschikte kandidaten in een arbeidsmarkt die volgens de experts alleen maar krapper zal worden.

Wat nemen we ervan mee?

Het is duidelijk hoe deze regel werkt. In tegenstelling tot veel AI oplossingen. Duidelijke regels zijn goede regels. Bovendien geeft deze regel invulling aan het ethische principe dat je niet geautomatiseerd moet beslissen over mensen. Dat mag ook meetellen. En deze regel zorgt voor meer plaatsingen. De regel is daarmee duurzamer dan regels die alleen duidelijk en ethisch verantwoord zijn. Hugo de Koning heeft een duidelijke, verantwoorde en duurzame regel ingesteld. En daarmee laat hij zien hoe eenvoudig het kan zijn om de RecruitmentMatters novemberpluim te scoren. Hugo, van harte gefeliciteerd.

Geef een reactie