X.com, pardon twitter.com, en vacatures

Elon Musk will van X een ‘everything app’ maken. Dan is het misschien een idee om iets vriendelijker tegen vertrekkende adverteerders te zijn (go fuck yourself…) maar het is misschien ook een idee om voor elk onderdeel van die everything app de tijd en de aandacht te nemen die er voor nodig is. En dat is dus niet wat Musk heeft gedaan met X jobs. Of op dit moment bekend als twitter.com/jobs.

Dit is zoals de homepage er op dit moment uitziet voor een ingelogde gebruiker:

Homepage X.com/jobs pardon twitter.com/jobs
Homepage X.com/jobs pardon twitter.com/jobs

Dit is serieus bare-bone, wit is mooi, maar hier word zelfs ik sneeuwblind van. Het keyword zoekveld heeft geen type-ahead, het location zoekveld wel. Er is ook geen enkele suggestie hoeveel vacatures de site heeft, maar als ik dan met een populaire functie ga zoeken dan blijkt er wel het nodige aan vacatures beschikbaar:

Combinatiescherm X for jobs
Combinatiescherm X for jobs

Daar word ik wel vrolijk van. X gebruikt het combinatiescherm om zowel het zoekresultaat als de details van de actieve vacature uit het zoekresultaat te tonen. Het zoekresultaat toont per vacature de functienaam, de werkgever en de locatie. Bitter weinig voor een werkzoeker om een keuze uit te kunnen maken. Salaris, opleidingsniveau, aantal uur, type contract zijn juist van grote waarde voor een werkzoeker om op een vacature te klikken en de details van de vacature te beoordelen.

Helaas zijn er ook geen filters beschikbaar om het vacature-aanbod meer op maat te krijgen. En daarmee is het niets meer dan een ‘eindeloze’ lijst vacatures die je één voor één moet aflopen en de details van elke afzonderlijke vacature scannen. Aangezien elke vacaturetekst haar eigen format kent ben je daar wel een tijdje mee bezig.

De Apply now knop (Apply was voldoende geweest) brengt de werkzoeker niet altijd naar het sollicitatieformulier voor de betreffende vacature. Je kan ook op de lijst met openstaande vacatures van een terecht komen en dan is het dus nog een keer zoeken naar de vacature. Geen goede ervaring natuurlijk.

Je kan ook naar de pagina van de werkgever springen, en dan bedoel ik natuurlijk de profielpagina van de werkgever op X:

Profielpagina bedrijf/werkgever op X.com

Profielpagina bedrijf/werkgever op X.com

er is ruimte om twee vacatures te tonen plus horizontale navigatie (alsof je door een brievenbus naar vacatures kan kijken) en dan is er nog een View all jobs link. Klik:

Vacature’zoek’resultaat X.com (Careers@X)

Vacature’zoek’resultaat X.com (Careers@X)

Hier dus geen combinatiepagina (waarom niet?) maar een tradionele (maar zeer kale) zoekresultaatpagina. Met als enige manier om te verfijnen een zoekveld (Search jobs). Het ziet er allemaal heel erg kaal uit en daarmee is het geen vriendelijke omgeving voor een werkzoeker. Het is niet duidelijk of, en zo ja, wanneer, X/Musk van plan is om het allemaal een beetje aan te kleden, vriendelijker te maken en vooral een enorme hoeveelheid missende functionaliteit toe te voegen.

Het is bedroevend mager, maar dat hadden we na eerdere bezoekjes al wel kunnen verwachten:

Recruiting via X(Twitter) is blijkbaar weer een stapje verder

X Hiring beta, binnenkort ook banen in X?

Geef een reactie