Werkgeversvergelijker kununu lanceert via AI (LLM) samenvattingen van reviews

Logotype kununuEr was eens een business social network dat grote gelijkenis vertoonde met LinkedIn, maar dan alleen voor Duitstalige landen. Dat netwerk is natuurlijk XING. En voor XING was het natuurlijk waardevol om functionaliteit te bieden waarmee gebruikers de kwaliteit van een werkgever te kunnen bepalen, en daarvoor was kununu bedoeld. Wederom voor het DACH-gebied. Een soort LinkedIn + Glassdoor in één pakketje, een prachtig model zou je zeggen.

Ware het niet dat XING recent de handdoek in de ring heeft gegooid en is gepivot naar een… vacaturesite. En dan ook nog eens een dertien in een dozijn vacaturesite, met in ieder geval één uitzondering. Kununu maakt overigens nog altijd deel uit van XING, en dat is nu dus op vacatureniveau. En daarmee vergelijkbaar met Google for Jobs, die bijvoorbeeld bij Nederlandstalige vacatures put uit Glassdoor, Indeed en Jobbird (!) werkgever reviews, waarbij Glassdoor wel de grote broer van deze drie vergelijkers is.

En nu komt Kununu met iets nieuws:

Het werkgeversvergelijkingsplatform kununu biedt nu geautomatiseerde samenvattingen van veel voorkomende inhoud in een bedrijfsprofiel op basis van kunstmatige intelligentie.

En dat ziet er zo uit (via de kununu site):

Kununu: bedrijfdetailpagina met AI-gegenereerde samenvatting 
Kununu: bedrijfdetailpagina met AI-gegenereerde samenvatting, 1

Onder het midden van de pagina staat de AI-gegenereerde samenvatting

Kununu: bedrijfdetailpagina met AI-gegenereerde samenvatting, 2
Kununu: bedrijfdetailpagina met AI-gegenereerde samenvatting, 2

Dat is een behoorlijk uitgebreide samenvatting, en misschien iets teveel van het goede voor een werkzoeker die zich orienteert op een nieuwe baan. Hoewel bij de oriëntatie natuurlijk ook een inzicht in het bedrijf als werkgever hoort, kan ik me voorstellen dat een werkzoeker op een vacaturesite (en dat is wat XING op dit moment is) een andere focus heeft. In ieder geval zou ik als achtervang de link naar kununu ook aanbieden op de bedanktpagina, na het voltooien van de sollicitatie.

Ik heb enige tijd geleden al een inzicht gegeven in de ontwikkeling van Glassdoor, kununu, XING en LinkedIn in Duitsland, en een update laat zien dat de vier sites zich langs dezelfde glijpaden blijven ontwikkelen:

Google trends grafiek van Duitsland voor LinkedIn, Xing, kununu en Glassdoor, 2015 – heden
Google trends grafiek van Duitsland voor LinkedIn, Xing, kununu en Glassdoor, 2015 – heden

Glassdoor heeft nog altijd geen vaste grond onder de voeten, XING daalt onverdroten door in richting het einde van de wereld terwijl kununu en LinkedIn blijven groeien. Als dit zo doorgaat is het misschien beter om de vacatures van XING te gaan tonen in kununu in plaats van werkgeverservaringen bij vacatures gaan tonen. Hoewel Glassdoor dat natuurliijk al enige tijd doet en daar in Duitsland geen applaus lijkt te oogsten…


De door AI gegenereerde samenvatting is in de bètafase beschikbaar voor ongeveer 1.000 geselecteerde bedrijfsprofielen, een tijdslijn voor een verdere uitrol is nog niet bekend.Geef een reactie