Ook ABN AMRO ziet het cv verdwijnen?

Logo en logotype ABN AMROOnder de titel Structurele schaarste heeft grote impact op werving en selectie heeft mijn favoriete ABN AMRO zakenbankier, Han Mesters, een artikel gepubliceerd waar ik tijdens het lezen onwillekeurig de wenkbrauwen even tot aan de haargrens heb opgetrokken. En dat is in mijn geval best ver. Maar daar gaf het artikel ook alle aanleiding toe. Lees maar even met mij mee:

De aanhoudende schaarste betekent dat het klassieke werving- en selectieproces achterhaald is. Het draait niet meer om een vacature en functiebeschrijving waarbij de werkgever een selectie kan maken uit een groot aantal kandidaten.

No shit, Sherlock! Dat voor beroepen met schaarste in de arbeidsmarkt de post-and-pray methode geen oplossing biedt, is toch echt al jaren gemeengoed binnen de wereld van recruitment. Sourcing is het nieuwe posting. Of zoiets.

Maar er is meer:

In de wereld van ‘reverse recruitment’ (de werknemer is de baas) zullen de competenties van werkzoekenden het klassieke curriculum vitae vervangen.

Jawel, Mesters is de zoveelste ziener die het einde van het cv voorspeld. Ondertussen zijn de nodige zieners die dit voorspelden allang dood en begraven, maar het cv staat nog altijd fier overeind. En ik verwacht ook dat het cv (de voorspelling van) Mesters gaat overleven.

Mesters stelt dat het cv zal sneven als gevolg van competenties. Alsof competenties geen onderdeel uit (kunnen) maken van een cv? Het is bepaald geen uitzondering om een cv met competenties in handen te krijgen, integendeel. En verder, wat het huidige populisme ook dicteert, zijn competenties geen vervanging van een cv. Wel een eventueel, reeds bestaande, verrijking. Misschien dat competenties een bijdrage kunnen leveren bij doelgroepen die normaal gesproken geen cv hebben/maken. Maar daar blijft het wel zo’n beetje toe beperkt. En vraag jezelf eens af, wanneer heb je ooit een rapport gelezen met kwantitatief onderbouwde succesverhalen over ‘matching’ op skills/competenties? Ik heb ze nog niet onder ogen gehad. Wel hilarische voorspellingen, zoals in

Positief nieuws: Nederland kent binnenkort geen arbeidskrapte meer!

Mijn enige geruststellling is dat Mesters met zijn voorspellingen over de oorlog in Oekraïne de plank in de meeste gevallen ver misslaat. Hij heeft, zoals mijn professor anorganische chemie ooit zei over iemand die een 1 scoorde voor een tentamen, perfecte antikennis. Ik verwacht dat ook in dit geval er sprake is van antikennis. Maar de toekomst zal het leren.

Geef een reactie