Vergeet AI, open hiring gaat onze arbeidskrapte oplossen

KerstboomMet de Kerst opdoemend aan de einder gaan feelgood verhalen er in als zoete koek. En in dit geval hebben we daar geen ronkende evangelistische onzin over deep matchen op basis van skills en AI voor nodig. We doen het gewoon totaal anders: open hiring. Ik moet echter tot mijn schande bekennen dat ik nog nooit van open hiring had gehoord, dus mijn eerste gang was naar co-pilot ChatGPT:

Open hiring is een wervingsmethode waarbij traditionele sollicitatieprocessen zoals CV-screening, interviews en achtergrondcontroles worden overgeslagen. In plaats daarvan worden kandidaten aangenomen op basis van hun bereidheid en beschikbaarheid om te werken, zonder voorafgaande beoordeling van hun vaardigheden of ervaring. Deze aanpak is gericht op inclusiviteit en biedt kansen aan mensen die anders moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Open hiring kan de diversiteit op de werkplek vergroten en barrières verminderen voor mensen die vaak worden uitgesloten van werkgelegenheid.

Een panacee dus! En als dit je geen warm en knuffelig Kerstgevoel geeft dan ben je een onvervalste Grinch. Maar wie is zo gek om iets dergelijks te proberen? Enter wethouder Jan Iedema van de gemeente Zoetermeer:

Onlangs konden mensen reageren op twee banen die de gemeente via open hiring aanbood. Deze unieke proef leverde ruim 500 inschrijvingen op.

Door bedrijven wordt al vaker gewerkt met open hiring. Doorgaans zijn dit meer praktische functies. Iedereen kan zich inschrijven waarbij degene die het eerst komt, het eerst maalt. Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die open hiring inzet voor kantoorfuncties. ‘Het zijn banen die om meer kwalificaties vragen. We vertrouwen op het inschattingsvermogen van de mensen zelf,’ legt wethouder Jan Iedema uit.

Dit is toch een onvervalste Kerstgedachte? Iedema is een moderne Kerstman!

‘Of ze nou wilden wisselen van baan of werkzoekend waren, allemaal waren het serieuze kandidaten die blij waren met het vertrouwen dat we in ze toonden en de bijzondere kans die we ze boden.’ vertelt de wethouder.

Inmiddels hebben de eerste kennismakingsgesprekken met de kandidaten plaatsgevonden. De volgende stap is een maand proeftijd. De proeftermijn is voor beide partijen een spannende periode waarin goed wordt gekeken of er een match is. Bij geen match krijgt de tweede op de lijst een kans.

Hier is gepaste stilte op zijn plaats…

Zit de vijf al in de klok?

Geef een reactie