Adecco doet ook het één en ander met AI

Logo AdeccoHet Franse AFP heeft een interview gepubliceerd met Adecco CEO Denis Machuel die in het teken stond van, hoe kan het ook anders, AI. En ik vroeg me na lezing af of het artikel ook was gegenereerd door AI aangezien er al meteen in het begin een levensgrote hallucinatie was te onderkennen:

L’intelligence artificielle (IA) suscite de vives inquiétudes pour l’emploi, notamment avec l’essor de l’IA générative capable de générer des contenus, comme ChatGPT, mais elle va aussi créer de nouveaux postes, a estimé auprès de l’AFP Denis Machuel, patron du groupe suisse Adecco, numéro un mondial du travail temporaire.

In zijn dromen misschien, maar voorlopig is Randstad de enige echte nummer 1,  met een omzet die over de laatste vier kwartalen meer dan EUR 2 miljard hoger ligt dan Adecco. Das best veel als je denkt dat de bruto omzet van Randstad over die periode ruim EUR 26 miljard was.

Maar laat ik me op de inhoud van het artikel richten. Want naast wat nietszeggende algemeenheden over de impact van AI op de wereld van werk is er ook nog ruimte om aan te geven wat Adecco voor plannen op dat gebied heeft:

Nous avons signé un partenariat avec Microsoft pour créer une plateforme de carrière qui conseillera les entreprises et travailleurs sur leur parcours, les aidera à réfléchir à leurs compétences mais aussi au type de postes auxquels ils peuvent postuler. Cela pourra ouvrir des horizons sur des choses auxquelles ils n’auraient pas forcément pensé mais qui sont pourtant à leur portée grâce à leurs compétences.

Een ​​carrièreplatform bouwen. In een partnerschap met Microsoft. Microsoft heeft Open AI en LinkedIn in haar mandje. Waarom zou Microsoft een partnerschap nodig hebben om een carrièreplatform te bouwen? Of wordt Adecco de verkoopafdeling voor Microsoft? Het is alsof je een leeuw uitnodigt op een babyshower. Het kan weleens bloedig worden, is mijn eerste gevoel.

En dan is er nog dit:

La bonne nouvelle, c’est qu’il y a un bon nombre de travailleurs dont les compétences sont transférables. L’autre bonne nouvelle, c’est qu’avec l’IA générative, il y a une explosion de possibilités pour mettre à jour ses compétences et se reformer grâce à ces outils.

Natuurlijk, overdraagbare competenties… Oftwel de skills-mythe. Daar gaat Adecco ook mee aan de slag. Onduidelijk is of Adecco dit ook binnen het kader van het parnerschap met Microsoft gaat doen of dat dit een ander traject is. Er zit natuurlijk wel een stevige skills club in Zwitserland, de thuishaven van Adecco, met JANZZ. Dus dat zou zomaar een interessant experiment kunnen zijn…

En dan zijn er nog een paar me-too AI producten:

Nous avons aussi créé un outil de génération de CV par IA. Et pour les tâches quotidiennes de nos recruteurs, nous avons un chatbot qui interagit très rapidement avec des milliers de candidats. Cela permet à nos recruteurs de consacrer plus de temps aux contacts humains, plutôt qu’aux tâches routinières.”

Wat betreft zo’n cv tooltje is er natuurlijk niets nieuws onder de zon, het is een hygiëne-factor en zeker geen  onderscheidende functionaliteit. En als laatste is er efficiënteslag met een chatbot, een operatie die natuurlijk al voor de AI vloedgolf had moeten zijn gebouwd om nu goed beslagen ten ijs te komen. Maar beter laat dan nooit en efficientieverbetering hoort echt bij het perspectief dat een uitzender op IT heeft, dus dat past als een handschoen.

En dat was het. Adecco doet aan AI. Waarbij natuurlijk vooral die samenwerking met Microsoft er eentje is om te volgen. Eens kijken of het komende jaarverslag hierover wat te melden heeft. Zou er al een custom GPT zijn die jaarverslagen verobert en samenvattingen kan geven? Effe zoeken…

Geef een reactie