Meta vervangt de mensheid voor 0,02% van de prijs

Mark Zuckerberg, ooit bekend van Facebook, probeert algemene kunstmatige intelligentie (AGI) te ontwikkelen. Niemand weet wat intelligentie precies is, maar we weten tegenwoordig wel hoe je intelligentie produceert.

Intelligentie produceren doe je door stukjes tekst te relateren aan andere stukjes tekst. Dit is niet ingewikkeld, maar het kost wel rekenkracht. Je zou dus kunnen zeggen dat je intelligentie produceert met rekenkracht. Rekenkracht kun je kopen. Intelligentie kun je dus kopen. En dat is wat Meta nu doet. Is dat slim?

Rekenkracht druk je, als je hip bent, uit in aantallen H100 GPU’s. Meta heeft zojuist 350.000 van die dingen aangeschaft en heeft er binnenkort 600.000 in gebruik. Volgens Zuckerberg voldoende om AGI te produceren. Laten we hem het voordeel van de twijfel geven en er voor het gemak van uitgaan dat de mensheid opgeheven kan worden zodra het hem is gelukt. Dan rijst natuurlijk de vraag: 600.000 H100’s, is dat duur?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van wat je duur vindt. Een H100 kost ongeveer dertigduizend euro. Dus als je er 600.000 van aanschaft ben je een slordige 18 miljard euro kwijt plus transportkosten.

Dat lijkt veel als je bedenkt dat dit méér is dan het bruto nationaal product van Grenada, Sint Maarten, Seychellen, Comoros, Antigua en Barbuda, Britse Maagdeneilanden, Guinee-Bissau, Solomon eilanden, San Marino, Sint Lucia, Kaapverdië, Oost Timor, Gambia, Zanzibar, Eritrea, Lesotho, Bhutan, Liberia, Belize, Centraal Afrikaanse Republiek, Curacao, Aruba, Suriname, Groenland, Andorra, Djibouti, Burundi, Sierra Leone, Fiji, Zuid Soedan, Eswatini, Barbados, Maldiven, Montenegro, Kaaiman Eilanden, Frans-Polynesië, Liechtenstein, Bermuda, Somalië, Guyana, Gaan, Monaco, Kirgizistan, Tadzjikistan, Kosovo, Jemen, Mauritanië, Nieuw-Caledonië, Rwanda, Bahamas, Mauritius, Malawi, Namibië, Equatoriaal-Guinea, Congo, Moldavië, Armenië, Noord-Macedonië, Brunei, Nicaragua, Madagascar, Jamaica, Niger, Afghanistan, Mongolië, Mozambique, Guinea, Tsjaad, Noord Korea, Botswana, Benin, Malta, Palestina of Albanië.

Maar als we worden vervangen, dan kun je beter rekenen met al het geld dat we met zijn allen jaarlijks binnenharken, honderd biljoen euro. 18 miljard is 0,02% van honderd biljoen. Koopje.

Geef een reactie