Een korte anatomie van een Google vacature searchpagina

Er is in Duitsland een deskundig blogger die zich regelmatig uitlaat over de ontwikkelingen rondom Google for Jobs en alles wat daar omheen gebeurt. Voor zij die daarin zijn geinteresseerd: Alexander Chukovski is zijn naam en de link verwijst naar zijn LinkedIn profiel.

Niet gehinderd door een groot gebrek aan kennis in vergelijking met Chukovski valt mij in de afgelopen maanden op dat Google ferm aan het experimenteren is met hun presentatie van informatie rondom vacatures, waarbij Google for Jobs in de laatste weken/maanden aan ferme verandering onderhevig is.

Ik heb dat dankzij SnagIt één en ander in klein en simpel plaatje weten te vatten. Voor alle duidelijkheid, de rode kaders , de rode pijlen en de aanvullende teksten zijn van mijn hand:

Google zoekresultaatpagina na zoekactie: account manager leiden
Google zoekresultaatpagina na zoekactie: account manager leiden

Ik vind het nogal een rommeltje, maar ik ga er gelijkertijd vanuit dat Google daar goed over heeft nagedacht. Tenslotte kan niemand traffic beter meten en interpreteren dan Google. Toch? Maar al die verschillende segmenten waarbij je in ieder segment het risico loopt op weer een andere interactie vind ik bepaald geen schoonheid. En ik vraag me af of alle vacature hopefuls onder de sectie “Meer om te vragen” uberhaupt op één view mogen rekenen.

Google job ads
Volgens eerder genoemde Alexander Chukovski gaan Google job ads er mogelijk als volgt uitzien:

Google job ads volgens Alexander Chukovski
Google job ads volgens Alexander Chukovski

Vacatures als producten… Waarom niet… Ik mis wel de vrolijke kleuren van de plaatjes die je bij product advertenties altijd ziet. Ik heb er overigens een hard hoofd in dat werkzoekers op basis van bovenstaande presentatie een verantwoorde keuze weten te maken. Ik voorspel een sterke groei van pogo-sticking. Tenzij gesponsorde vacatures ook in het normale zoekresultaat worden getoond, want in dat geval kan ik me wel voorstellen dat een werkzoeker een verantwoorde keuze kan maken.

Google for Jobs (nieuwe stijl)
Google for Jobs wordt minimalistisch, zoveel lijkt me wel zeker. In november 2023 schreef ik nog over een in mijn ogen nogal ferme verandering van de Google for Jobs interface. En deze verandering lijkt een blijvertje te zijn:

Google for Jobs, geen vacature geselecteerd
Google for Jobs, geen vacature geselecteerd

En als er dan op een vacature wordt geklikt:

Google for Jobs, één vacature geselecteerd
Google for Jobs, één vacature geselecteerd

Ook hier is de hoeveelheid informatie zeer beperkt om te kunnen kiezen, maar pogo-sticking wordt in ieder geval voorkomen

Geef een reactie