Nationale Vacaturebank en tooltips, geen ideale combinatie

Nationale Vacaturebank (NVB) maakt gebruik van een combinatiescherm (de samenvoeging van het vacaturezoekresultaatscherm en het vacaturedetailscherm), op dit moment de de-facto standaard voor vacaturesites. En ze doen dit ook als je via een andere site (denk Indeed, Jobrapido, Adzuna, Jooble en één van de vele andere parasitaire aggregatoren) naar een specifieke vacature op NVB gaat. Zoals in onderstaand geval:

Combinatiescherm Nationale Vacaturebank (NVB) vacature, via Jooble
Combinatiescherm Nationale Vacaturebank (NVB) vacature, via Jooble

Dit ziet er misschien wat leeg uit in de zoekresultaat kolom (links), maar NVB maakt hiervan handig gebruik door zowel haar vacature verzendservice te promoten als de mogelijkheid om meerdere, gerelateerde, vacatures te zien.

Maar ik wil even aandacht vragen voor een minder fraai aspect dat ik maar gok-je-salaris noem. Want zowel in het zoekresultaat, als in de vacaturedetails wordt een (bizar specifiek) salaris getoond, overigens geassocieerd met een tooltip. Voor gebruikers die de tooltip activeren komt er dan wezenlijke informatie tevoorschijn:

Tooltip voor gok-je-salaris veld NVB, detail van combinatiescherm
Tooltip voor gok-je-salaris veld NVB, detail van combinatiescherm

Hier stelt NVB dus doodleuk dat dat superspecifieke salaris een gokje is. Een gok die dus drie kanten kan uitvallen:

  1. Correct. De salarisrange komt ongeveer overeen met de werkelijke salarisrange.
  2. (veel) te laag. De salarisrange is (veel) lager in vergelijking met de werkelijke salarisrange.
  3. (veel) te hoog. De salarisrange is (veel) hoger in vergelijking met de werkelijke salarisrange.

Als een werkzoeker de wezenlijke aanvullende informatie in de tooltip dus niet tot zich heeft genomen kan dit aanleiding zijn tot vermijdbare uitval (bij een te lage gok van NVB) of overspannen verwachtingen (bij een te hoge gok van NVB). Ik ga er zomaar vanuit dat de vacaturehouder in beide gevallen not amused zal zijn. De grote vraag is echter: weet de vacaturehouder dit, en is de vacaturehouder bekend met de risico’s?

En dan is er nog dit:

Combinatiescherm Nationale Vacaturebank (NVB) vacature, met vrijwel onzichtbare tooltip

Combinatiescherm Nationale Vacaturebank (NVB) vacature, met vrijwel onzichtbare tooltip

De tooltip bij NVB wordt altijd boven de tooltip icoon getoond. En da’s niet zo handig als de tooltip icoon zeer dichtbij de bovengrens van de viewport is, de tooltip verdwijnt in dat geval buiten beeld (zie hierboven). En dat is bijzonder eenvoudig op te lossen door in zo’n geval de inhoud onder de tooltip te tonen.

Het is op zich klein bier natuurlijk, maar ten eerste is het gebruiksvriendelijker en ten tweede is het wezenlijke informatie. Die daarom natuurlijk in eerste instantie nooit in de volstrekt vrijblijvende tooltip verborgen dient te worden.

Geef een reactie