Indeeds blokkades benadelen werkzoeker

Indeed heeft een nogal aggressieve workflow als het om het binnenhengelen van een werkzoeker account gaat. Lees even mee:

Combinatiepagina Indeed
Combinatiepagina Indeed

Op deze pagina staat in de rechtkolom een vacaturebeschrijving. De call-to-action Solliciteer op website van werkgever is prominent aanwezig, maar er staat een piepkleine bijsluiter boven met de tekst van de knop: Maak een Indeed-account aan voordat je op de website van het bedrijf gaat solliciteren. Dat is een tegenvaller, gezien de aantrekkelijke tekst van de call-to-action. En het is ook totaal onnodig vanuit het perspectief van de werkzoeker en de vacaturehouder, maar Indeed wil data. Indeed interesseert zich niet voor werkzoeker of vacaturehouder. Zelfs als de vacaturehouder betaald.

Als je nietsvermoedend op de grote call-to-action klikt, gebeurt er dit:

Pop-up Indeed
Pop-up Indeed

Ik moet inloggen of een account aanmaken. Indeed wil mijn data. Indeed kan daar geld mee verdienen. Maar ik wil niet wat Indeed wil. Dus ga ik terug naar de combinatiepagina, want de vacature biedt ook nog een externe link, naar de website van het bedrijf (zie geel gemarkeerde deel). Klik:

Bedrijfsdetailpagina Indeed
Bedrijfsdetailpagina Indeed

Dat is een tegenvaller! Ik kom niet op de werken-bij site van de werkgever uit, maar op een bedrijfsdetailpagina van Indeed. Dat was op zijn zachtst gezegd een ambivalent linktekst… en een misleidend icoontje…

En op de bedrijfsdetailpagina van deze werkgever staat geen link naar die werken-bij site. Maar misschien staat de link wel achter de meer informatie link…. Klik:

Pop-up Indeed, 2
Pop-up Indeed, 2

Ter verduidelijking, ik kreeg eerst een nieuwe pagina te zien maar na een paar seconden kwam daar een niet weg te klikken pop-up van Indeed die mij feitelijk zegt om eens op te schieten met het maken van een profiel in plaats van een beetje rond te lummelen op de Indeed site.

Ik ben nog even naar de website van de werkgever gegaan. En daar trof ik de volgende informatie aan

Vacaturedetailpagina, salaris volgens werkgever DP Media
Vacaturedetailpagina, salaris volgens werkgever DP Media

Combinatiepagina Indeed, salaris
Combinatiepagina Indeed, salaris

Dus als je via Indeed solliciteert kan je salaris zomaar EUR 700 per maand lager uitkomen dan bij de werkgever. Of is dit weer eens een gevalletje ongevraagd scrapen waarbij de werkgever in de tussentijd het salaris heeft gewijzigd? Inderdaad, dat is het logische scenario. Maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet

Voor fanatici heb ik nog wat achtergrondinformatie over het Indeed in onderstaande drie afleveringen van de serie over etiquette in recruitment:

Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 8: het zoekresultaat. Appendix

Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 9: de vacaturedetails. Appendix

Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 10 de sollicitatie Appendix

Geef een reactie